Multe țări fac progrese în lupta împotriva tutunului, dar un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că unele nu abordează nicotina și produsele din tutun și nu reușesc să le reglementeze.
Mai mult de patru ori mai mulți oameni sunt acum acoperiți de cel puțin o măsură de control a tutunului recomandată de OMS în comparație cu 2007. Cele șase măsuri MPOWER monitorizează consumul de tutun și măsurile preventive; protejarea oamenilor de fumul de tutun; oferirea de ajutor pentru a renunța; avertizare despre pericolele tutunului; aplicarea interdicțiilor privind publicitatea, promovarea și sponsorizarea; și creșterea impozitelor pe tutun.
OMS spune că, pentru a reduce numărul tinerilor care dezvoltă o dependență pentru nicotină, autoritățile fiecărui stat trebuie să reglementeze uzul de țigări electronice și dispozitive similare, diminuând totodată evoluția industriei tutunului.
“Nicotina provoacă o dependență puternică. Dispozitivele electronice bazate pe nicotină (ENDS) sunt periculoase și trebuie reglementate. Chiar dacă nu sunt interzise, autoritățile de reglementare ale țărilor ar trebui să adopte măsuri concrete pentru a-și proteja populația de pericolele generate de dispozitivele electronice pe bază de nicotină. Copii, adolescenții și persoanele vulnerabile trebuie neapărat protejate de riscurile pe care aceste produse pe prezintă”, a declarat Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS.
În raportul său anual, Organizația Mondială a Sănătății spune că producătorii de țigări electronice mizează pe atragerea adolescenților, printr-o gamă foarte largă de arome (aproximativ 16.000, la nivel mondial). Instituția este preocupată, în cea mai mare parte, de efectele negative pe care nicotina le are asupra dezvoltării, în parametri normali, ai creierului, în special în cazul persoanelor de până la 20 de ani. OMS este de părere că adolescenții care folosesc țigările electronice au o șansă mai mare de a se reapuca de fumat, mai târziu în viață.
“Este aproape imposibil de a diferenția produsele care conțin nicotină de cele care nu conțin această substanță, sau chiar de produsele care conțin doar tutun. Acesta este doar un simplu mod prin care industriile din acest domeniu subminează măsurile de control ale consumului de tutun”, a spus Rudieger Krech, Directorul departamentului de etică al OMS.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…