O echipă de chirurgi de la Oxford a testat o tehnică de terapie genetică pentru a îmbunătăți vederea a șase pacienți care altfel ar fi orbit.
Operația a presupus inserția unei gene în ochi, manevră prin care au fost reactivate celulele care detectează lumina. Medicii implicați în intervenție consideră că tratamentul va putea fi folosit, cu timpul, la tratarea formelor obișnuite de orbire.
Profesorul Robert MacLaren, care a condus cercetările privind noua metodă de intervenție, s-a declarat ‘absolut încântat’ de rezultat.
Primul dintre pacienți, Jonathan Wyatt, care avea 63 de ani la începutul cercetărilor, acum doi ani, suferă de coroideremie, o boală genetică în care celulele ce detectează lumina mor treptat, iar înainte de operație abia mai putea să vadă. Wyatt și un alt pacient din cadrul testului au constatat după intervenție o îmbunătățire a vederii, iar ceilalți, aflați în stadii mai timpurii de orbire, au constatat o îmbunătățire a vederii nocturne.
Dacă vor fi înregistrate îmbunătățiri la acest grup de pacienți, tratamentul va putea fi pus și la dispoziția altor bolnavi de coroideremie, mai tineri, pentru a nu-și pierde vederea. Coroideremia este o afecțiune rară, în Marea Britanie afectând doar circa 1.000 de persoane, dar prof. MacLaren consideră că succesul obținut în tratarea ei cu noua tehnică arată că terapia genetică va putea fi folosită și pentru a vindeca alte forme genetice de pierdere a vederii, între care degenerescența maculară legată de vârstă. Aceasta din urmă duce anual la orbirea a 300.000 de oameni în Marea Britanie și determină o deteriorare a vederii la unul din patru adulți de peste 75 de ani.
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…