Sari la conținut

Ora de vară în 2025. Când se schimbă ora și cum ne influențează viața de zi cu zi

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ora de vară în 2025. Zilele devin tot mai lungi, temperaturile au început să crească, iar asta presupune că ne apropiem de trecerea la ora de vară, unul dintre momentele importante ale fiecărui an

Află când vom da ceasurile cu o oră înainte, care este impactul asupra sănătății, când a fost introdus acest concept, dar și ce țări au renunțat la această practică.

Când trecem la ora de vară în 2025

Ca în fiecare an, trecerea la ora de vară are loc în ultima duminică din martie. În 2025, aceasta se va realiza în noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie.

Potrivit specialiștilor, vom dormi mai puțin cu o oră, deoarece, odată cu schimbarea, ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ultima zi de duminică din luna martie va avea doar 23 de ore, devenind cea mai scurtă zi din 2025.

Odată cu solstițiul de iarnă, din 21 decembrie, durata nopților scade, în timp ce durata zilelelor crește continuu, până pe 21 iunie, când este solstițiul de vară.

Aceasta înseamnă o oră de somn pierdută, dar și seri mai luminoase.

De ce și când a fost introdus acest concept

Prima dată, ora de vară a fost adoptată în 1916, în timpul Primului Război Mondial, pentru a economisi energie.

România a instaurat acest sistem, al schimbării orei, în 1917, în timpul Primului Război Mondial. După război s-a renunțat la folosirea orei de vară și a fost reintrodusă schimbarea din 1932 până în anul 1939. Ideea era simplă: mai multă lumină naturală se traduce printr-un consum mai mic de electricitate.

Ulterior, această măsură a fost de mai multe ori eliminată și reintrodusă, în funcție de contextul economic și politic.

Unul dintre principalele argumente în favoarea orei de vară a fost reducerea consumului de electricitate. Totuși, studiile recente arată că aceste economii sunt minime.Unii cercetători susțin chiar că menținerea orei de vară pe tot parcursul anului ar putea duce la un consum mai eficient de energie.

Țările care au renunțat la ora de vară

Trecerea la ora de vară poate aduce beneficii pentru majoritatea dintre noi, iar experții susțin că aceasta poate fi favorabilă pentru oameni. Totuși, unele țări au ales să renunțe la schimbarea orei.

Fiecare țară are dreptul legal de a renunța la această practică, iar toate statele membre ale Uniunii Europene au continuat să schimbe ora de două ori pe an.

În ultimii ani, Iordania, Iranul și Siria au fost printre țările care au renunțat la ora de vară, iar ulterior Mexicul s-a alăturat acestui demers. Schimbarea orei este o practică ce datează de decenii și continuă să fie adoptată de multe națiuni.

De-a lungul timpului, au existat numeroase discuții politice privind implementarea unui singur fus orar, dar decizia finală rămâne în continuare în mâinile fiecărui stat. România va trece la ora de vară în 2025, în noaptea de 29 spre 30 martie.

Ora de vară în 2025. Impactul asupra sănătății

Trecerea la ora de vară nu afectează doar ceasurile, ci și ritmul biologic al organismului. Studiile arată că, în prima zi de luni după schimbarea orei, numărul concediilor medicale crește semnificativ. De asemenea, au fost raportate și creșteri ale accidentelor rutiere, deoarece șoferii sunt mai obosiți.

Mulți oameni se confruntă cu:

Cum reducem efectele negative ale schimbării orei

Pentru a ne adapta mai ușor la noul program, specialiștii recomandă:

  • Schimbarea treptată – culcarea cu 10-15 minute mai devreme în zilele premergătoare
  • Expunerea la lumină naturală dimineața – accelerează ajustarea ceasului biologic
  • Activitate fizică regulată în aer liber – ajută la combaterea oboselii
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel