Categories: Știrile zilei

Ora de vară 2024. Pregătește-te să dai ceasurile înainte. Cum ne afectează schimbarea și de ce are loc mereu în weekend?

Ca în fiecare an, românii se pregătesc să treacă la ora de vară 2024, moment în care ceasurile vor fi date înainte cu o oră, astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00.

În luna martie, România trece la ora de vară, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră, urmând ca acest orar să rămână valabil până în ultimul weekend din luna octombrie, când România va reveni la ora de iarnă.

Când se trece la ora de vară în România, în acest an. Ziua cu 23 de ore

În acest an, România va trece la ora de vară în noaptea de sâmbătă, 30 martie, spre duminică, 31 martie. Și deșiaceastă zi va fi cea mai scurtă din ani, având doar 23 de ore, în loc de 24, schimbarea ne oferă posibilitatea de a profita cât mai mult de lumina solară.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Primii care au adoptat această schimbare au fost germanii, în 1916.

  • În țara noastră, ora de vară a fost introdusă pentru prima abia în anul 1932.
  • Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară în România.
  • În 1997, ora de vară a fost stabilită oficial, prin Ordonanţa nr. 20/1997.

„În cadrul orarului de vară se stabileşte ora oficială de vară, decalată cu o oră în avans faţă de ora Europei Orientale, aplicabilă din ultima duminică a lunii martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, până la ultima duminică a lunii octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00″.

Modificarea orei are loc de două ori pe an, fiind vorba despre o schimbare care, de cele mai multe ori, are un impact considerabil asupra noastră, fiindu-ne dificil să ne acomodăm cu noul orar.

Cum ne afectează sănătatea

Potrivit specialiștilor, oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

Schimbarea are loc de fiecare dată în weekend, în timpul nopții, pentru ca impactul asupra activităților esențiale să fie cât mai mic.

Cele 60 de minute de somn pierdute au impact negativ asupra ritmul circadian, cel care influențează ciclurile de somn. Și recuperarea nu se face imediat, chiar dacă ne culcăm și ne trezim la aceeași oră și după ce se dau ceasurile înainte.

Dereglarea ritmului circadian influențează și starea emoțională. Putem deveni mai instabili pe fondul oboselii, mai nervoși și mai nemulțumiți.

Un studiu din 2020 mai arată faptul că trecerea la ora de vară și pierderea unei ore de somn crește numărul atacurilor de cord și ale accidentelor vasculare.

De asemenea, oboseala acumulată în primele zile după schimbarea orei poate duce la probleme de concentrare, fapt ce poate determina creșterea numărului de accidente rutiere.

Pentru a diminua efectele neplăcute ale schimbării de oră, medicii specialiștii renunțarea sau reducerea consumului de alcool și cafea, un program de somn riguros și petrecerea timpului în aer liber.

Recent Posts

Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești de Sfânta Maria Mică. Îndeplinește orice dorință

Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești de Sfânta Maria. În această zi…

7 ore ago

Când e perioada optimă pentru pus murături, ca să reziste toată iarna

Murăturile de iarnă trebuie preparate într-un moment potrivit astfel încât procesul de fermentare să fie…

7 ore ago

Zodia lovită puternic de karma. Apare o cumpănă mare

Mariana Cojocaru susține că un semn zodiacal va fi afectat de karma și vor apărea…

8 ore ago

Ajutorul de deces se va acorda după noi reguli

Ajutorul de deces se va acorda după noi reguli, potrivit prevederilor din legea pensiilor care…

8 ore ago

Zodii binecuvântate de Fecioara Maria pe 8 Septembrie. Primesc ajutor divin

În data de 8 septembrie este sărbătorită Nașterea Fecioarei Maria, o zi extrem de importantă…

8 ore ago

Citeste si: