Sari la conținut

ORA DE IARNA 2024: Vom dormi mai mult! Se schimba ORA, nu uitați să vă potriviți ceasurile

Sursă foto: Facebook

În 2024, România va trece la ora de iarnă în noaptea de sâmbătă spre duminică, 26-27 octombrie. Astfel, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră, de la ora 4:00 la ora 3:00, oferindu-ne o oră de somn în plus. Trecerea la ora de iarnă marchează revenirea la ora standard (GMT+2) și este utilizată pentru a avea mai multă lumină naturală dimineața pe perioada iernii.

Este important de menționat că schimbarea orei încă se aplică în România, deși există discuții la nivelul Uniunii Europene despre eliminarea acestei practici. Totuși, o decizie oficială pentru încetarea trecerii la ora de vară/iarnă nu a fost implementată uniform în toate statele membre, așa că schimbarea orei continuă.

Care este adevăratul impact al trecerii la ora de iarnă?

Creierul oamenilor are un ceas biologic, numit și ritm circadian, care are un ciclu de 24 de ore. Fie că primește o oră în plus de somn ori fie că pierde o oră, acest lucru perturbă ciclul de somn și poate fi dificil pentru unii oameni să se obișnuiască și să revină la un program normal. Un somn perturbat poate duce, printre altele, la un risc crescut de boli cardiovasculare, arată The Independent.

ora de iarna
Sursă foto: Getty Images

Un studiu din 2019 al cercetătorilor de la Harvard a analizat impactul deficienței de somn asupra bolilor de inimă la șoareci. Oamenii de știință au observat că, după 16 săptămâni, șoareci care au avut ciclurile de somn perturbate au dezvoltat plăci arteriale mai mari, spre deosebire de șoarecii cu program normal de somn. Mai mult, șoarecii cu somnul perturbat au avut niveluri scăzute de orexină, un hormon important pentru reglarea somnului și a stărilor de veghe.

Șoferii se adaptează cu greu la schimbarea orei

De asemenea, pierderea unei ore de somn a fost asociată cu atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. În Statele Unite ale Americii, spre exemplu, spitalele primesc cu 24% mai mulți pacienți care au suferit atacuri de cord în prima zi de luni imediat după schimbarea orei.

Cercetările au mai arătat că șoferii se adaptează cu greu la trecerea la ora de iarnă, iar astfel au loc mai multe accidente rutiere în lunile de iarnă. Potrivit asiguratorilor, există un risc crescut de accidente între orele 16:00 și 19:00 în luna noiembrie, pe măsură ce se înserează mai devreme.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel