Sari la conținut

Ora de iarnă 2024. Medic român: Nu neglijați asta, poate fi sever

ora de iarna
Sursă foto: Getty Images
Ora de iarna 2024

Ora de iarnă 2024. Sâmbătă spre duminică, 26 spre 27 octombrie 2024, România trece la ora de iarnă. Ești pregătit pentru efectele produse de schimbarea orei? Ce impact major acre asupra sănătății noastre? Dr. Tudor Ciuhodaru vine cu explicații.

Trecerea la ora de iarnă poate perturba ritmul circadian. Această schimbare bruscă poate cauza efecte pe termen scurt asupra sănătății fizice și mentale, în special în primele zile sau săptămâni după schimbarea orei.

Schimbarea orei poate provoca Insomnii, dificultăți de concentrare și oboseală accentuată

Ora de iarna
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Mulți oameni experimentează insomnii, dificultăți de concentrare și oboseală accentuată în această perioadă de tranziție, pe măsură ce corpul încearcă să se adapteze la noul ciclu de somn. Potrivit specialiștilor, aceste simptome sunt frecvente și de obicei dispar după aproximativ două săptămâni.

„Majoritatea oamenilor se adaptează cu ușurință la schimbarea orei. Adaptarea completă se face în două săptămâni”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru, pentru DC Medical.

Dr. Tudor Ciuhodaru avertizează asupra riscurilor crescute de infarct miocardic și probleme psiho-emoționale, în special în primele trei zile după schimbarea orei.

Deși majoritatea oamenilor se adaptează fără probleme majore la trecerea la ora de iarnă, efectele pe termen scurt asupra sănătății nu trebuie neglijate.

Riscurile cardiovasculare și neuropsihice, împreună cu agravarea afecțiunilor de sănătate mintală sunt o provocare pentru anumite categorii de persoane, în special cele vulnerabile.

Tudor Ciudoharu: Riscul de infarct crește cu 5 – 10%

Tudor Ciudoharu spune că riscul de infarct crește cu 5 – 10%, în special la tinerii activi care se întorc la muncă după schimbarea orei. Pe lângă riscurile cardiovasculare, schimbarea orei influențează puternic și starea mentală și emoțională.

Riscuri cardiovasculare

Dr. Ciuhodaru
Sursă foto: Tudor Ciuhodaru Facebook

Medicul Tudor Ciuhodaru subliniază că există o creștere a riscului de suicid în perioada imediat următoare schimbării orei, mai ales la persoanele cu probleme psiho-emoționale și tulburări afective sezoniere.

Un alt aspect important subliniat de medicul Tudor Ciuhodaru este faptul că simptomele legate de schimbarea orei sunt polimorfe și pot fi confundate cu alte afecțiuni – dureri de cap, senzația de amețeală, stări de confuzie.

„Cele mai importante modificări sunt cele cardiovasculare și vorbesc de variații ale tensiunii arteriale, dureri precordiale, agravarea fenomenelor anginoase și chiar infarct miocardic acut. Dacă vorbim despre cele neuropsihice, vorbesc de tulburări de somn, hiposomnie sau hipersomnie, oamenii devin mai agitați, agresivi, iritabili și pe fondul acesta sunt agravate mai ales că vine perioada aceasta a anului cu tulburări afective sezoniere, la cei cu vulnerabilități psiho-emoționale se pot întâmpla și lucruri neplăcute.

Dacă aveam fenomene de tip neurologice sau cardiovasculare în această perioadă, ele sunt polimorfe, se pot suprapune cu foarte multe afecțiuni. Nu le neglijați și mergeți la medic, pentru că în spatele unei patologii extrem de diversificate din punct de vedere al simptomatologiei, pot fi afecțiuni medicale severe și ar trebui diagnosticat”, conchide dr. Tudor Ciuhodaru.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel