Gastrita este o afecţiune inflamatorie a stomacului. Printre manifestări se numără senzaţia de greaţă, de vomă şi dureri în capul pieptului. La început, acestea din urmă sunt sporadice, dar apoi devin din ce în ce mai frecvente, mult mai intense. De asemenea, apare o salivaţie abundentă, deranjantă.
1. Mâncați la ore fixe
În cazul gastritelor cronice, simptomele pot fi ţinute sub control şi ameliorate considerabil dacă persoana afectată începe să conştientizeze pericolul, iar mesele devin mai puţin bogate, sunt luate la ore fixe, se mestecă încet fiecare înghiţitură şi se exclud condimentele iuţi. În plus, este recomandat să se evite stările conflictuale, alcoolul, tot ce este prăjit, tocăturile, conservele şi organele (creier, ficat, rinichi şi altele).
2. Evitaţi grăsimile
Pentru a scăpa de efectele neplăcute ale gastritei încercaţi să mâncaţi cât mai degresat cu putinţă, să includeţi în dieta zilnică legume şi fructe (dacă nu le toleraţi crude le puteţi consuma sub formă de piureuri sau de compoturi).
Este bine să se consume peşte slab, brânză slabă, caş şi brânză de vaci – aceste alimente pot fi introduse în meniu cât de des posibil.
3. Cărbunele vegetal calmează crizele de ulcer şi gastrită, neutralizând aciditatea sucurilor gastrice. Se diluează o linguriţă cu pulbere în jumătate de pahar cu apă şi se bea de patru ori pe zi. Dacă preferaţi cărbunele vegetal sub formă de comprimate, ele se administrează conform prospectului.
4. Suc de cartofi – este un remediu eficient în tratarea gastritei. Doza recomandată este de două-trei căni pe zi, cu o jumătate de oră înainte de masă;
5. Suc de spanac (200 ml) şi suc de morcovi (300 ml). Combinaţia se va bea o dată pe zi;
6. Muşeţelul, datorită proprietăţilor sale antispasmodice, anestezice, dezinfectante şi antiinflamatorii, calmează spasmele muşchilor stomacului cauzate de gastrită. Preparaţi o infuzie dintr-un amestec de muşeţel, coada-şoricelului, pelin, mentă şi salvie şi beţi lichidul neîndulcit, pe stomacul gol, de două ori pe zi.
7. Busuioc
O altă plantă salvatoare este busuiocul. Faceţi infuzie din o lingură cu busuioc uscat şi mărunţit la 200 ml de apă clocotită, acoperiţi timp de zece minute şi beţi cu o jumătate de oră înainte de masă. Aceasta previne arsurile gastrice.
8. Ceaiul de gălbenele este eficient în calmarea durerilor stomacale, iar unii specialişti îl recomandă şi în cazurile severe de gastrită şi ulcer. Preparaţi-vă un ceai dintr-o linguriţă cu plantă uscată la o cană cu apă şi beţi-l când apar durerile, călduţ şi neîndulcit. Preventiv, pentru evitarea lor, consumaţi trei sau patru căni zilnic.