Sari la conținut

Opt moduri eficiente prin care puteți preveni accidentul vascular cerebral

Accidentele vasculare cerebrale /AVC/ lovesc un număr tot mai mare de adulți sub 65 de ani în lume, în special în țările în curs de dezvoltare.

Ca să vă reduceți considerabil riscul de AVC trebuie să faci alegeri sănătoase.

1.      Mâncați sănătos:

–         patru porții de fructe și legume pe zi

–         alegeți alimente cu conținut scăzut de grăsimi

–         folosiți uleiul de măsline

–         reduceți consumul de sare

–         evitați prăjelile

2.      Controlați-vă greutatea

Grăsimea în exces se poate depune în interiorul vaselor de sânge reducând fluxul de sânge către creier.

3. Faceţi sport regulat

Mişcarea presupune atât beneficii fizice, cât şi emoţionale. Reduce riscul creşterii tensiunii arteriale, scade colesterolul, combate obezitatea şi bolile oaselor. Bonus: creşte buna dispoziţie şi scade riscul de depresie.

4. Beţi alcool cu moderaţie

Un pahar de vin pe zi protejează arterele şi vă ţine departe de bolile cardiovasculare, însă alcoolul în exces crește nivelul colesterolului rău și tensiunea arterială.

5. Testaţi-vă colesterolul şi măsuraţi-vă tensiunea

Colesterolul crescut şi hipertensiunea sunt cunoscuţi drept „ucigaşii tăcuţi“. Ei distrug arterele pe nesimţite, adică fără să provoace simptome clare. Singurul mod în care puteţi afla dacă aveţi probleme este să mergeţi regulat la doctor şi să vă testaţi

6. Luaţi aspirină

Dacă nu sunteţi alergic la aspirină şi nu aveţi probleme gastrointestinale, o aspirină pe zi vă poate menţine sănătoşi. Reduce riscul îngroşării arterelor, deci şi pe cel al infarcturilor şi al atacurilor vasculare cerebrale.

7. Renunțați la fumat

Fumatul este un factor de risc major al accindetului vascular cerebral. Monoxidul de carbon și nicotina afectează sistemul cardiovascular îngustând vasele de sânge și provocând apariția cheagurilor.

8. Beți apă

Mai multe studii au scos la iveală că persoanele care beau mai mult de șase pahare de apă pe zi ăși reduc la jumătate riscul de a muri din cauza unui AVC.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel