Sari la conținut

Opt lucruri mai puțin cunoscute despre ciocolată

Ciocolata neagră este cel mai sănătos sortiment, atât datorită conținutului mic de zahăr, cât și al antioxidanților care mențin inima sănătoasă. Conținutul de cofeină este modic comparativ cu cel din cafea, iar pe timpuri, medicii tratau mahmureala și ulcerul cu ciocolată.

1. Dintre ciocolata cu lapte, cea albă și cea neagră, ultima este cea mai sănătoasă. Conține o cantitate mică de grăsimi și de zahăr și este, de regulă, cel mai puțin procesată. Conținutul bogat în flavonoizi reglează nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale. Cu cât procentul de cacao este mai mare, cu atât conținutul de antioxidanți este mai ridicat. Medicii recomandă însă moderație. Nu mâncați toată tableta, câteva pătrățele sunt suficiente pentru a beneficia de aceste efecte. 2. Ciocolata are o reputație veche de afrodisiac. Montezuma, împăratul aztecilor, obișnuia să bea o băutură pe bază de ciocolată înainte să-și viziteze haremul. O altă legendă spune că femeile din mănăstiri nu aveau voie să consume ciocolată, întrucât ar stimula dorința sexuală. Și medicii francezi obișnuiau să prescrie ciocolată pacienților care sufereau de depresie.

3. Dacă mâncați ciocolată pentru cofeină, alegeți mai degrabă o cafea. Ar trebui să mâncați 14 batoane de ciocolată cu lapte pentru a beneficia de același conținut de cofeină dintr-o ceașcă de cafea. Asta ar înseamna cam 3.000 de calorii, aproape necesarul pe două zile al unei femei. Ciocolata neagră are, ce-i drept, mai multă cofeină decât cea cu lapte, însă chiar și așa, pentru a echivala conținutul de cofeină dintr-o cafea, ar fi nevoie de patru batoane de ciocolată amăruie.

4. Cicolata albă conține exclusiv unt de cacao, însă nu conține pudră de cacao, ingredientul slab în grăsimi care i-ar da o culoare maronie. Tot din acest motiv, ciocolata albă are cel mai mare conținut de grăsimi.

5. Ciocolata conține o serie de substanțe chimice care stimulează producția de hormoni ai fericirii și ne conferă o stare naturală de bine.

6. Aztecii și mayașii credeau că ciocolata are puteri terapeutice și o foloseau pentru a vindeca diverse boli, de la tifos până la convulsii și infecții ale pielii. Când a pătruns în Europa, prin anii 1600, unii doctori obișnuiau să prescrie ciocolată pentru a trata ulcerul și chiar mahmureala.

7. Ciocolata nu este vinovată de apariția acneei, ci mai degrabă de declanșarea migrenelor. Alături de brânză și vin, ciocolata se numără printre alimentele care au favorizează apariția durerilor de cap.

8. Ciocolata este un „dulce” care nu face rău dinților, pentru că se dizolvă rapid și nu rămân resturi între dinți, așa cum se întâmplă după ce mâncați napolitane, caramele și chiar fructe uscate.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel