Sari la conținut

Operații pe inimă fără să tai pacientul. Ce intervenții se pot face cu roboții chirurgicali

În chirurgia robotică cerul este limita. Nimic nu este interzis dacă medicul consideră că pacientul poate fi operat cu acești roboți

Dana Lascu

În afară de intervențiile realizate în cele șapte spitale de stat din România, roboții pot fi folosiți, pe lângă cancerul de prostată și cel de colon, în aproape orice fel de intervenție: chirurgie cardiacă, chirurgie generală, neurochirurgie și operații la gât, intervenții toracice sau renale. Operațiile sunt ușoare întrucât toate instrumentele – care sunt în miniatură – sunt introduse în corpul pacientului prin incizii extrem de mici, 2-3 centimetri, așa că nu rămân urme.

Cancerul la gât și cel pulmonar, operate mai ușor

Asupra sistemului robotic, chirurgul are un control perfect. Practic, mișcând un soi de joystick, înainte și înapoi, dreapta sau stânga, reglează instrumentele și efectuează operația. Inclusiv suturile se fac așa. Specialiștii recomandă intervenția robotică și în cazul cancerului la gât, în toate formele lui (cancer laringeal, faringeal, de limbă etc). De data aceasta ustensilele sunt introduse prin gură, așa că nu vor ră- mâne urme vizibile. De asemenea, astfel de intervenții se pot face și în cavitatea toracică, inclusiv în cazul cancerului pulmonar. Avantajul este că, cu ajutorul roboților și datorită faptului că chirurgul are o vizibilitate 3D în interiorul pacientului, tumorile pot fi extirpate cu mare precizie. La nivel mondial, până acum au fost operați cu roboții peste 3 milioane de pacienți.

Pacientul rămâne doar cu câteva semne mici

Prin brațele robotului se fac mici incizii prin care sunt introduse instrumentele chirurgicale. După operație, acestea sunt închise, iar pacientul nu rămâne cu cicatrici mari.

Pietrele la rinichi, pulverizate ușor

Nu taie, nu înțeapă și nu doare. E visul oricărui bolnav cu pietre la rinichi, care primește verdictul „ai nevoie de operație”. „Intervenția este absolut neinvazivă. Brațul robotului intră în organism pe calea urinară, ajunge în rinichi și, dirijat de urolog, distruge orice fel de litiază. Fără a atinge vreun vas de sânge. Oricât de dură ar fi piatra și oricât de mare. Pentru pietrele de peste 2,5 cm, e posibil să fie nevoie de două-trei sesiuni”, explică prof. dr. Petrișor Geavlete, de la singura clinică privată din România care deține un astfel de robot (al 8-lea, ca număr, din țara noastră). În plus, laserul ajunge, practic, în orice cotlon din rinichi. „Oricare ar fi locul unde s-a format litiaza, laserul ajunge la ea și o distruge. Această tehnică – o numim noi „popcorn” – este rezolvarea completă. Nu are contraindicații și nu are limite”, arată specialistul.

Operații pe inimă fără să tai pacientul

Două dintre cele mai frecvente afecțiuni cardiace, insuficiența mitrală și boala coronariană, pot fi rezolvate, fără probleme, prin chirurgie robotică. Pentru asta, în trecut, chirurgii făceau în mijlocul pieptului pacientului o incizie mare, și făceau intervenția pe cord deschis. Acum, cu ajutorul unui asemenea robot se fac doar câteva incizii mici între coaste prin care introduc toate instrumentele, inclusiv o cameră video.

Inclusiv operații ginecologice

Aveți o problemă ginecologică care vă afectează sănătatea și calitatea vieții? Ei, bine, multe afecțiuni de acest tip pot fi rezolvate prin chirurgia robotică. Vă dăm doar câteva exemple: durerea cronică pelviană la femei, sângerările vaginale anormale și foarte abundente, fribrozele, cancerul uterin, până și prolapsul pelvic – atunci când, spre exemplu, un organ, precum vezica urinară, se desprinde și cade din locul său normal sau când mușchii pelvieni nu mai pot susține organele din cavitate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel