Categories: Stil de viaţă

S-a născut femeie, dar s-a auoidentificat bărbat. Operație de afirmare de gen în premieră la Iași, la un pacient de 19 ani

O operație de afirmare de gen avut loc, în premieră la Iași, la finalul anului 2023 pentru un pacient în vârstă de 19 ani. Intervenția chirurgicală a avut loc la Spitalul Arcadia din Iași, a durat 3 ore. 

Studiile arată că persoanele transgender care trec printr-o operație de afirmare a sexului obțin beneficii pe termen lung în ceea ce privește sănătatea mintală. Anual, probabilitatea ca o astfel de persoană să mai aibă nevoie de tratament psihologic a scăzut cu aproximativ 8% după ce a trecut printr-o procedură de afirmare a sexului. Cu toate acestea, procedurile de schimbare a sexului sunt destul de rare în România în timp ce la nivel internațional numărul acestora a crescut.

Ce a presupus operația de schimbare de gen

Potrivit Statista, în anul 2019, media europeană a persoanelor care au admis că și-au făcut o operație de afirmare a genului era de 27%. În schimb, procentajul acestor pacienți a fost mai mare decât media europeană în țări precum Finlanda, Danemarca (29%), Belgia (35%), Malta, Regatul Unit, Suedia, Cehia (36%), Luxembourg (42%), Germania, Austria (46%) și Olanda (48%).

Pentru o lungă perioadă de timp, pacientul a purtat o bustieră care a ajutat la aplatizarea sânilor tocmai pentru a-și contura toracele într-unul mai apropiat de cel masculin. În paralel, a urmat un tratament hormonal care a condus la accentuarea pilozității. Intervenția a fost complexă și a presupus o procedură de mastectomie și masculinizare a toracelui.

În prima etapă, a avut loc operația de mastectomie subcutanată bilaterală cu dublă incizie, completată de o procedură de liposucție, redistribuirea lambourilor cutanate și redefinirea pectoralului. Complexul areolo-mamelonar a fost redimensionat și repoziționat mai înalt pentru a păstra reperele masculine care au completat la armonizarea procesului de masculinizare a toracelui. La succesul intervenției au contribuit cei 15 ani de activitate marcată de o serie importantă de premiere medicale și tehnologia de ultimă generație disponibilă în cadrul Rețelei Medicale Arcadia.

Dr. Costel Dobre, medic primar Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică. Susă foto:Arcadia.

„Chirurgia de afirmare a genului se referă la intervenții care contribuie la trecerea spre genul autoidentificat. Opțiunile de afirmare a sexului pot include chirurgia facială, intervenția din zona toracelui și a sânilor sau din zona genitală. Intervențiile de chirurgie transgender sunt precedate de protocoale specifice de tratament și evaluări riguroase care conduc la un dosar medical amplu, bază a unui aviz pentru intervenția chirurgicală și a unui proces extins de transformare la nivel psihic, hormonal și fizic.

În cazul intervenției de chirurgie transgender female-to-male, chirurgia reconstructivă a feței are rolul de a masculiniza trăsăturile faciale. Obiectivul principal al chirurgiei sânilor este acela de îndepărta țesutul mamar și de a masculiniza și această zonă. Nu în ultimul rând, chirurgia genitală transformă și reconstruiește organele genitale.” – Dr. Costel Dobre, medic primar Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică, Arcadia.

În prima etapă, a avut loc operația de mastectomie subcutanată bilaterală cu dublă incizie, completată de o procedură de liposucție, redistribuirea lambourilor cutanate și redefinirea pectoralului. Sursă foto: Arcadia

Persoanele care vor să facă astfel de operații au nevoie de un aviz de la psihiatru

În România, pacienții care doresc să efectueze operații de afirmare a sexului au nevoie, într-o primă fază, de un raport de evaluare psihologică întocmit de un psihiatru sau de un specialist în domeniul sănătății mintale. Acest raport primește avizul din partea medicului specialist după ce pacientul este pe deplin conștient și hotărât să parcurgă tratamentele chirurgicale pentru intervențiile de afirmare a sexului.

Odată cu obținerea acestui aviz și după ce pacientul urmează o serie de investigații medicale care să-l declare sănătos și apt pentru suportarea acestor intervenții, poate începe tratamentele chirurgicale pentru schimbarea de sex și, după caz, vizitele la endocrinolog în vederea administrării unui tratament hormonal.

Din echipa de intervenție au făcut parte:
Dr. Radu Iulian, medic primar Chirurgie generală;
Dr. Costel Dobre, medic primar Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică;
Dr. Bogdan Țuțuianu, medic primar Anestezie – Terapie Intensivă și Directorul Spitalului Arcadia.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

12 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

32 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

52 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

2 ore ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: