Din cuprinsul articolului
Obezitatea are nenumărate efecte negative asupra sănătății, cauzând afecțiuni cronice, precum bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, astmul, apneea, calculii biliari, pietrele la rinichi, ori 11 tipuri de cancere, inclusiv leucemie, cancer de sân și de colon.
Printre efectele nedorite ale obezității se numără și infertilitatea, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților. Studiile indică o legătură între obezitate și scăderea nivelului de testosteron, ceea ce poate face mai dificilă conceperea unui copil, iar femeile prezintă un risc ridicat de complicații grave în timpul sarcinii.
Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, explică în ce mod operația de micșorare a stomacului a contribuit, în cazurile studiate, la creșterea șanselor femeilor de a rămâne însărcinate și de a duce sarcina la bun sfîrșit, aducând pe lume un copil sănătos.
Ce soluții au femeile obeze cu probleme de fertilitate
„Există un studiu publicat în Journal of Endocrinology și efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Queensland (Australia). În urma acestei cercetări, s-a dovedit că prin revenirea la o greutate normală și reducerea nivelului de zahăr din sânge, hormonii reproductivi pot fi parțial recuperați. Este o descoperire foarte importantă având în vedere că multe dintre pacientele cu obezitate care au probleme în conceperea unui copil, prezintă niveluri modificate de hormoni reproductivi. În prezent, nu există o terapie eficientă pentru a rezolva acest lucru, astfel că revenirea la o greutate normală reprezintă singura soluție, indiferent că se obține acest lucru prin sport și dietă susținută ori printr-o intervenție de micșorare a stomacului, ce ajută să se elimine kilogramele în plus în timp mai scurt”, declară Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității.
La cât timp după operația de micșorare a stomacului pot rămâne însărcinată?
„Odată ce a fost luată decizia de a apela la chirurgia obezității, cea mai des primită întrebare din partea pacientelor este cât trebuie să aștepte până la conceperea unui copil. Este recomandat să aștepte între 12 și 18 luni după operație înainte de a rămâne însărcinate. Cel mai bine este ca medicul chirurg să analizeze fiecare caz în parte, în funcție de particularități, și să facă în acest sens recomandările necesare. E bine de știut însă că majoritatea femeilor sunt mult mai fertile după operație, chiar și cu o scădere moderată în greutate”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.
Voi naște un copil sănătos după operația de micșorare a stomacului?
„Răspunsul la această întrebare este da! Femeile care suferă de obezitate prezintă un risc crescut de complicații în timpul sarcinii. Așadar, odată problema obezității rezolvată, scad considerabil și aceste riscuri. Totodată, s-a demonstrat că post operație apar mai puține avorturi spontane decât la pacientele care suferă de obezitate, dar nu au apelat la intervenții chirurgicale metabolice”, adaugă Dr. Mihai Ionescu, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității.
Copiii născuți post operația de micșorare a stomacului, mai puține șanse de obezitate
„Un alt lucru extrem de important pe termen lung este că atunci când viitoarea mamă apelează la o astfel de intervenție de micșorare a stomacului, copiii născuți după această operație au mai puține șanse de a suferi de obezitate în viitor. Există, totodată, un risc mai mic de a avea nevoie de cezariană”, încheie medicul chirurg Mihai Ionescu.
Denumită Gastric Sleeve, cea mai de succes procedură la acest moment si induce pierderea de greutate prin limitarea consumului de alimente. Prin această procedură, chirurgul îndepărtează aproximativ 75% din stomac, astfel încât noul stomac va avea forma unui tub sau a unei mâneci (sleeve). Stomacul rămas va avea aproximativ 100 ml volum. Candidații pentru gastric sleeve sunt cei cu un indice de masă corporală (IMC) > 40 sau IMC > 35 ce asociază o altă afecțiune cauzată de obezitate, cum ar fi diabetul zaharat de tip II, hipertensiune arterială, sindromul de apnee în somn, artrita severă, astm, hipercolesterolemie și bolile cardiovasculare. Pacienții pot pierde în jurul valorii de 60-100% din greutatea în exces, bineînțeles, și dacă urmează întocmai toate instrucțiunile pe care medicul le stabilește.
Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, medic chirurg de excelență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin. Este membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE) Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK). Actualmente el conduce departamentul de chirurgie generală și metabolică al spitalului Medicover București.