Din cuprinsul articolului
Operația care vindecă diabetul. Chiar dacă, diabetul de tip 2 e privit ca fiind o boală cronică, ce necesită tratament toată viața, există totuși o operație care îl poate vindeca. Intervenția poartă numele de Transpoziție/ Interpoziție ileală.
În România, un milion și jumătate de oameni suferă de diabet de tip 2. Dincolo de cazurile diagnosticate, rămân însă cele încă necunoscute. Una din două persoane care trăiesc cu diabet de tip 2 nu a ajuns încă la medic, iar un sfert dintre români spun că nu au verificat niciodată cum stau cu glicemia.
Diabetul este o afecțiune cronică gravă, caracterizată prin hiperglicemie: nivelul glicemiei (zahărul din sânge) crește peste valorile normale. Aceasta se întâmplă din cauză că organismul fie nu mai produce insulină, fie insulina produsă nu este folosită eficient. Insulina este un hormon secretat de pancreas care asigură metabolismul glucozei din sânge. Atunci când pancreasul nu secretă insulină deloc, se instalează diabetul zaharat de tip 1 – diabetul insulinodependent, în timp ce în situația în care insulina secretată nu este utilizată eficient, este vorba despre diabet zaharat tip 2.
Din totalul cazurilor de diabet, aproximativ 10% sunt de diabet tip 11 – afecțiune care apare de regulă în copilărie și adolescență. Cele mai multe cazuri, 90%, sunt de diabet tip 22, care apare în general la adulți.
Operația care vindecă diabetul
Pentru cei care suferă de diabet zaharat de tip 2 și sunt la curent cu medicația și metodele actuale de tratament, operația aceasta nu este o noutate. Ea aparține Chirurgiei Metabolice, a fost denumită intervenție de Interpoziție/Transpoziție Ileală, dar forma de referință mai scurtă, folosită în mod curent este de operație de diabet de tip 2. Primele sale recomandări au apărut în 2007, iar în 2016, în baza cazurilor rezolvate, specialiștii au propus oficial tratamentul chirurgical al diabetului de tip 2 prin metoda Interpoziție/Transpoziție Ileală.
„Operația se realizează laparoscopic. Se intervine pe intestinul subțire, pe segmentul ileon și doar în situații rare este implicată și o mică porțiune a stomacului. În urma operației este reglat metabolismul și sunt eliminate definitiv mecanismele care produc rezistența la insulină a organismului. Analizele ulterioare vor indica remisia bolii, valorile vor fi normale și nu vor mai aminti de diabetul de tip 2”, a explicat Ensar Duman, consilier medical, în cadrul emisiunii Telemedika, de la Medika TV.
Operația se poate face și în Turcia
Din păcate, aceaastă operație nu se face încă în România, ci în alte țări europene, printre care și Turcia. Potrivit consilierului medical Ensar Duman, operația presupune o deplasare de nouă zile în Turcia. Totul începe la București, unde este alcătuit dosarul medical al pacientului pentru a fi trimis spre analiză, în Turcia. Ulterior, are loc plecarea pacientului în Turcia. Sunt necesare 2 zile de internare pre-intervenție, timp în care se vor efectua analize complexe, extinse. În ziua 3 are loc intervenția, iar apoi urmează alte 4 zile post-operator.
”După revenirea acasă, valorile glicemiei vor continua să fie monitorizate de către pacient pentru o perioadă de o lună și jumătate de la operație. Chiar dacă pacientul revine în țară, legătura cu medicul va continua să fie strânsă. Primul control va avea loc la 1 lună, apoi la 3, 6, 9, 12 și 24 de luni de la operația de diabet de tip 2. Tratamentul chirurgical al diabetului de tip 2 prin metoda Interpoziție/Transpoziție Ileală este un proces ireversibil. Boala nu revine, iar valorile glicemiei pacienților operați indică acest lucru! Sub îndrumarea medicului, persoana operată va renunța treptat la medicație și la tratamentul injectabil cu insulină”, spune Ensar Duman.