Operațiile de micșorare a stomacului sau de montare a inelelor gastrice în cazul persoanelor obeze mai au un efect nebănuit.
În urma ultimelor studii, medicii au ajuns la concluzia că aceste intervenții îi ajută și pe cei cu diabet de tip II.
Diabetul de tip II este o afecţiune epidemică, la nivel global, asociată cu obezitatea şi lipsa exerciţiilor fizice. Prin operaţia de micşorare a stomacului, nivelul amino-acizilor scade dramatic, un lucru important în tratarea diabetului şi rezistenţei la insulină.
Rezultatele intervenției sunt de-a dreptul spectaculoase: nivelul glicemiei începe să scadă chiar din primele zile după operație.
Nevoia de tratare cu insulină sau antidiabetice orale se modifică în sens descrescător, începând cu primele zile după operație. Cei mai mulți dintre ei nu mai au nevoie de tratamente în acest sens în prima săptămână.
Aceste intervenții nu funcționează însă pentru toată lumea. Rata de remisiune a diabetului este cifrată între 75 și 80 % dintre pacienții care au diabet. De ce nu toți pacienții care au diabet reușesc să înregistreze astfel de succes? Pentru că o parte dintre ei, cam 5 %, au diabet zaharat de tip I, adică insulino-dependent, ei s-au născut cu o afecțiune la pancreas și nu poate furniza insulina de care corpul are nevoie.
Alt procent îl reprezintă pacienții care și-au epuizat deja resursele de producție ale pancreasului, e vorba de pacienții care au diabet zaharat de tip II insulino sau noninsuliono dependent necesitant, dar care au o suferință de 15-20 de ani.
Pentru acești pacienți, rata de remisiune este mai redusă, însă și ei au șansa de a scăpa de diabet.
În România, aproximativ 30 % dintre pacienții care se operează pentru obezitate au și diabet.
La nivel mondial, peste 280 de milioane de persoane suferă de diabet zaharat de tip II, iar mai mult de jumătate din acestea sunt din Europa. În România sunt aproape 600.000 de diabetici, care pot beneficia de aceste operații.
Singurul dezavantaj este prețul: în jur de 6.000 de euro.