Cercetătorii au analizat datele de la astfel de intervenţii chirurgicale din perioada 2007-2009 pentru a descoperi câţi dintre pacienţi fumau în momentul operaţiei.
Potrivit rezultatelor, fumătorii au un risc mai mare de a face complicaţii şi timpul de vindecare era mai mare în cazul lor.
Mai exact, cei care fumează au şanse 92% şanse de supravieţuire în cazul unei operaţii de protezare a şoldului, în comparaţie cu nefumătorii care au 99% şanse.
Autorii studiului recomandă pacienţilor care trec printr-o operaţie de protezare a şoldului să renunţe la fumat.
Protezarea şoldului reprezintă acea procedură chirurgicală prin care cartilajul şi oasele afectate ale şoldului sunt înlocuite cu un material artificial. Articulaţia naturală a şoldului este o articulaţie de formă „bilă în cupă”. „Bila” nu este altceva decât capul femurului. „Cupa” este acetabulul, o cavitate a osului coxal. Proteza de şold implică, pe de o parte, înlăturarea chirurgicală a bilei şi cupei naturale şi pe de altă parte, înlocuirea acestora cu o bilă din metal inserată pe femur şi o cupă din material plastic. Practic bila artificială metalică şi cupa reprezintă proteza.
Intervenţia este recomandată în coxartroză, atunci când boala se află într-un stadiu avansat, iar leziunile degenerative de la nivelul şoldului sunt grave, nemaiputând fi tratate prin administrarea tratamentui medicamentos. Pentru efectuarea acestei intervenţii nu există o limită de vârstă. Dacă starea biologică a pacientului este una bună, permiţând anestezia şi efectuarea paşilor operatori, protezarea de şold poate fi recomandată la orice vârstă