Categories: Stil de viaţă

Oncolog: Obiceiul care scade cu 50% riscul de recidivă a cancerului. „Sunt într-adevăr niște rezultate absolut incredibile”

Cancerul este o afecțiune gravă ce îți poate pune viața în pericol. Multe forme de cancer pot fi vindecate, însă tratarea poate implica un proces dificil. De asemenea, după recuperare, recidiva este cel mai temut scenariu. Care este obiceiul care poate diminua riscul de recidivă a cancerului cu până la 50%?

După încheierea tratamentului recomandat, majoritatea pacienților trec printr-o perioadă care implică monitorizarea riscului de recidivă a cancerului. În acest timp, pacienții continuă o urmărire imagistică a evoluției. De asemenea, în această perioadă, adoptarea unui stil de viață sănătos poate fi esențial. Mircea Dediu, renumit oncolog, explică pentru DC Medical care este cel mai eficient obicei prin care se poate diminua riscul de recidivă.

Eu consider că poate la fel de important, dacă nu mai important, decât toate eforturile care se fac în depistarea precoce a recidivei sunt recomandările pe care trebuie să le facem, și nu le facem, în legătură cu stilul de viață. Există, în momentul de față studii, e adevărat puțin mediatizate pentru că nu fac impact, în care se arată că exercițiul fizic aduce o reducere de mai mult de 50% în rata de recădere.

Nu e nevoie de absolut nimic decât de o activitate fizică și mă refer la una rezonabilă. Nu e vorba de mers la sală și făcut acolo! Nu! E vorba într-adevăr de mersul pe jos, de dus mașina cât mai departe în locul de parcare, de urcat câteva etaje în fiecare zi, dacă stai la 9 să te duci numai până la 7 cu liftul și să urci două etaje, și să cobori pe scări. Despre asta e vorba. Și sunt într-adevăr niște rezultate absolut incredibile”, explică Mircea Dediu, medic primar Oncologie, doctor în Științe Medicale și Șef Secție Oncologie Medicală la Spitalul Clinic Sanador.

Ce implică mișcarea fizică, în această circumstanță?

”De ce se întâmplă asta, ce legătură este între boala neoplazică și activitatea fizică este foarte complicat, nu le știu în mod fundamental, dar categoric că există. (…) Activitate fizică o numim generic, dar repet nu este vorba de alergat la un pacient în vârstă, sau cine știe ce lucruri. Nu, este vorba să evite sedentarismul și să caute să se scoale și să facă o mică plimbare , să se întoarcă înapoi, să caute să-și extindă activitatea pe parcursul zilei. Și încă o dată, sunt beneficii extrem de mari”, adaugă medicul.

Recent Posts

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

29 de minute ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

59 de minute ago

Motivul tulburător pentru care polițiștii ating mereu portbagajul mașinilor pe care le opresc

Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…

o oră ago

Câți bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie 2025

Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…

2 ore ago

O pacientă cere despăgubiri de peste un milion de euro Spitalului din Cugir după o operație

Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…

2 ore ago

Alertă alimentară în România: Legume și fructe cu pesticide peste limitele legale

Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…

3 ore ago

Citeste si: