Sari la conținut

Oncolog austriac: ”Acest tip de cancer e cel mai dificil de tratat. Atacă din ce în ce mai mulți oameni și are legătură cu stilul de viață”

Cele mai întâlnite tipuri de cancer sunt cele de plămâni, sân, prostată și colon, potrivit Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, Coordonatorul Centrului de Excelență în Oncologie al Wiener Privatklinik.

Renumitul oncolog a atras atenția și asupra faptului că, în ultimul timp, a devenit destul de frecvent și cancerul pancreatic, o boală agresivă, foarte dificil de tratat. ”Dacă în cazul cancerului pulmonar care era, de asemenea, greu de tratat, s-au descoperit tratamente care oferă o supraviețuire de lungă durată, în cazul celui pancreatic, nu avem foarte multe opțiuni de tratament, iar boala a devenit din ce în ce mai răspândită. Cancerul de pancreas se pare că are legătură cu stilul de viață, cu obezitatea, mai exact, și nu s-au făcut pași importanți în tratarea bolii,” a spus prof. Zielinski, pentru Doctorul Zilei.

Despre cancerul pulmonar, medicul a spus că datorită imunoterapiei, rata de supraviețuire a crescut la 40%, ceea ce e un lucru incredibil. Cancerele de sân și de prostată se pot trata, de asemenea, mai ales dacă sunt descoperite cât mai devreme.

”Un alt lucru pe care aș vrea să-l menționez este faptul că în țările din Europa de Est este des întâlnit, la femeile tinere, și cancerul de col uterin care este foarte agresiv. Acesta apare din cauza infecției cu HPV care poate fi prevenită prin vaccinarea anti-HPV. De asemenea, am constat și o creștere a numărului de cazuri de cancere orale cauzate de HPV, atât la femei cât și la bărbați, din cauza schimbării comportamentelor sexuale,” a completat medicul oncolog.

Deși se vorbește foarte mult despre influența alimentației asupra dezvoltării cancerului, prof. Christoph Zielinski susține că niciun studiu nu a arătat că un anumit aliment duce la apariția cancerului. Singurul lucru dovedit este că  fumatul cauzează 90% din cancerele pulmonare.

”Sunt aceste povești în țările cu resurse limitate ca oamenii să-și schimbe dieta pentru că e cel mai simplu mod să faci populația să creadă că poate face ceva fără să fie nevoie ca Guvernul să le plătească medicamentele. Nu funcționează așa. Nu avem interdicții în ceea ce privește alimentația, avem recomandări și acestea sunt ca dieta să fie bogată în fructe, legume, fibre dar trebuie să ducem o viață normală, nu trebuie să trăim ca și cum am fi condamnați să murim, nu putem evita chiar totul. Zahărul, însă ar putea pune probleme dar încă se fac studii pe această temă,” a conchis medicul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel