Categories: Ştiri sănătate

OMS vrea să schimbe numele „virusului variola maimuței”…

OMS vrea să schimbe numele „virusului variola maimuței”… Lista va publică în curând, dar întrebarea rămâne: va fi sau nu va fi urgență de sănătate publică pe plan internațional? Here we go again…?

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunță că va convoca o reuniune a comitetului său de urgenţă, pe 23 iunie, pentru a evalua dacă variola maimuţei reprezintă o ”urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”.

Până în acest moment, OMS emite primul semnal de avertizare pentru această variolă a maimuței. Iată ce spune recent (sfîrșitul lunii mai) realesul președinte al OMS.

Astfel, potrivit directorului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, creșterea numărului de cazuri este ”neobişnuită şi îngrijorătoare”.

”Considerăm că situaţia necesită un răspuns coordonat din cauza” răspândirii bolii în lume, a mai spus el. Experţii internaţionali ”ne vor ajuta să înţelegem mai bine virusul”, a mai precizat directorul Organizației.

Până în prezent, există peste 1.600 de cazuri confirmate şi 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuţei în acest an, dintre care 72 de decese, în 39 de ţări, inclusiv în cele în care acest virus se răspândeşte în mod obişnuit, a mai spus oficialul OMS.

OMS nu recomandă vaccinarea în masă. Deocamdată?

OMS ia în considerare în prezent ”schimbarea numelui virusului variolei maimuţei”. ”Vom face anunţuri cu privire la noile nume cât mai curând posibil”, a spus Tedros.

”Obiectivul OMS este de a ajuta ţările să limiteze transmiterea şi să oprească epidemia prin instrumente dovedite de sănătate publică, inclusiv monitorizarea, urmărirea contactelor şi izolarea pacienţilor infectaţi”, a mai spus directorul general al OMS.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a publicat marţi linii directoare provizorii privind utilizarea vaccinurilor împotriva variolei maimuţei.

”Orice decizie de utilizare sau nu a vaccinurilor trebuie luată (…) pe baza unei evaluări a riscurilor şi beneficiilor, de la caz la caz”, consideră OMS, potrivit Agerpres.

”Este esenţial ca vaccinurile să fie disponibile în mod echitabil acolo unde sunt necesare”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, precizând că OMS lucrează cu statele membre şi partenerii săi pentru a dezvolta un mecanism de acces echitabil la vaccinuri şi tratamente.

România va primi o cotă parte de aproximativ 2.500 de vaccinuri împotriva variolei, după ce este finalizată achiziția de către Comisia Europeană.

”Vaccinul e american și există doar cantități mici deocamdată”, au transmis, luni, reprezentanții Ministerului Sănătății.

Tot luni, 13 iunie, a fost confirmat și primul caz de variola maimuței, în România, la o persoană care a călătorit în străinătate. Pacientul diagnosticat va sta în izolare pentru o perioadă de 21 de zile, care se socotesc de la apariția simptomelor. Ancheta epidemiologică în acest caz se realizează de către DSP București.

La doar o zi distanță, al doilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România. Iată detalii aici.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

6 minute ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

26 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

45 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: