Sari la conținut

OMS va începe vaccinarea pentru a preveni o nouă pandemie

vaccin
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a autorizat primul vaccin împotriva mpox, considerat un instrument esențial în încercarea de a preveni o nouă pandemie cu efecte dezastruoase.

Mpox a fost declarată, în luna august, o urgență de sănătate publică de către OMS, copiii și adolescenții fiind deosebit de vulnerabili la această boală.

Doar adulţii pot fi vaccinaţi deocamdată

Vaccinul a fost dezvoltat de compania daneză de biotehnologie Bavarian Nordic, care a obținut autorizarea extinderii utilizării vaccinului său antivariolic și împotriva virusului mpox. Deocamdată, vaccinul este autorizat pentru imunizarea persoanelor cu vârsta de cel puțin 18 ani.

Autorizarea, care în metodologia OMS se numește “precalificare”, a fost acordată în condițiile în care virusul s-a extins din Republica Democrată Congo către țările vecine.

mpox variola maimutei
Sursă foto: Shutterstock

Decizia OMS va permite statelor africane afectate de epidemie să aibă acces la doze de vaccin pentru imunizarea populației, în condițiile în care țările respective sunt sărace și nu dispun de mijloace financiare și umane pentru a evalua ele însele siguranța și eficacitatea medicamentelor, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Compania daneză a transmis că poate furniza 13 milioane de doze de vaccin până la finalul anului 2025, iar Republica Democrată Congo va începe o primă rundă de vaccinare în octombrie.

Unele ţări ar putea utiliza vaccinul off-label

Chiar dacă este autorizat doar pentru imunizarea adulților, unele state ar putea utiliza serul off-label, pentru vaccinarea copiilor și adolescenților, în zonele afectate puternic de epidemie și în care se consideră că beneficiile depășesc riscurile, potrivit Reuters.

Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuței (monkeypox), a fost o problemă de sănătate publică în unele părți ale Africii din 1970, dar a primit puțină atenție la nivel mondial până când a apărut la nivel internațional în 2022, determinând Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să declare o urgență de sănătate globală, pe care a încheiat-o 10 luni mai târziu.

O nouă tulpină a virusului, cunoscută sub numele de clada Ib, este din nou atenția lumii după ce OMS a declarat, pe 14 august, o nouă urgență de sănătate publică de interes internațional – cel mai ridicat nivel al său de alertă sanitară la nivel global – pentru a doua oară în doi ani.

Tulpina este o versiune mutantă a cladei I, o formă de mpox răspândită prin contact cu animale infectate, care a fost endemică în Congo timp de decenii. Infecția cu mpox provoacă de obicei simptome asemănătoare gripei, dureri musculare și leziuni cutanate purulente, iar în cazurile mai grave poate ucide.

Cel mai frecvent utilizat vaccin împotriva mpox oferă imunitate parțială la boală, dar nu este întotdeauna capabil să prevină simptomele severe sau transmiterea infecției.

Care sunt simptomele şi cum se răspândeşte virusul mpox?

Mpox este o boală virală care se răspândeşte de la animale la om, însă se poate transmite şi prin contact fizic direct cu o persoană infectată cu acest virus. Ea declanşează simptome similare gripei şi apariţia unor leziuni cutanate purulente. Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar în anumite condiţii această boală poate ucide.

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.
Variola maimutei nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură; și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimutei sau contact prelungit cu obiecte contaminate. Cu toate ca variola maimutei nu a fost documentata anterior ca o infecție cu transmitere sexuală, transmiterea în timpul contactului sexual este în concordanță cu modul în care acum virusul poate fi transmis de la o persoană la alta.

Focare de variola maimutei au apărut de obicei în populațiile care trăiesc în zonele rurale și care vânează, manipulează și consumă carne de vânat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel