Sari la conținut

OMS trage semnalul de alarmă: Amenințare globală iminentă

cresc cazurile de rujeola
Sursă FOTO: Unsplash
cazuri noi de rujeola

Din cuprinsul articolului

Rujeola este foarte contagioasă și poate fi prevenită aproape în întregime prin vaccinare. Din păcate, pandemia de Covid a provocat o scădere a acoperirii vaccinale pentru boală.

Există acum o amenințare iminentă cu răspândirea rujeolei în mai multe regiuni ale lumii, deoarece pandemia de covid a dus la o scădere constantă a acoperirii vaccinării și la slăbirea supravegherii bolii, au declarat miercuri Organizația Mondială a Sănătății și Centrele pentru Controlul și Prevenirea bolilor din Statele Unite.

Rujeola este unul dintre cele mai contagioase virusuri umane si este aproape in intregime prevenita prin vaccinare.

Cu toate acestea, necesită o acoperire de vaccinare de 95% pentru a preveni focarele în rândul populațiilor.

Un record de aproape 40 de milioane de copii au ratat o doză de vaccin împotriva rujeolei în 2021 din cauza obstacolelor create de pandemia covid, au declarat OMS și CDC într-un raport comun.

Amenințare globală iminentă

În timp ce cazurile de rujeolă nu au crescut încă dramatic în comparație cu anii precedenți, acum este momentul să acționăm, a declarat liderul OMS pentru rujeolă, dr. Patrick O’Connor, pentru Reuters.

„Suntem la o răscruce”, a spus el marți. „Va fi o perioadă foarte dificilă de 12-24 de luni să încercăm să atenuăm acest lucru.”

O combinație de factori, cum ar fi măsurile persistente de distanțare socială și natura ciclică a rujeolei, poate explica de ce nu a existat încă o explozie a cazurilor, în ciuda creșterii decalajelor de imunitate, dar asta s-ar putea schimba rapid, a spus O. Connor, remarcându-se extrem de mult natura contagioasă a bolii.

Agenția de sănătate a Națiunilor Unite a observat deja o creștere a focarelor majore perturbatoare de la începutul anului, crescând de la 19 la aproape 30 în septembrie, a spus el, adăugând că este deosebit de îngrijorat de anumite părți ale Africii subsahariane.

Un caz de rujeolă începe adesea cu febră, dar boala se caracterizează de obicei printr-o erupție cutanată care începe să se răspândească de pe față și gât după câteva zile.

Virusul poate rămâne în aer și pe suprafețe până la două ore, iar o persoană infectată poate transmite virusul până la patru zile înainte și după apariția erupției cutanate, potrivit OMS.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel