Din cuprinsul articolului
OMS trage „clopotul” pericolului. Cu ocazia săptămânii Mondiale de Conştientizare a Rezistenţei Antimicrobiene, Organizația Mondială a Sănătății a realizat o listă cu cele mai periculoase bacterii pentru organismul nostru, enumerând chiar și criteriile de mortalitate ale acestora.
Cele mai periculoase bacterii pentru organism
În acest context, OMS a publicat lista cu cele mai periculoase bacterii pentru organism:
1. Klebsiella pneumoniae (Klebsiella pneumoniae)
Klebsiella pneumoniae este un tip de bacterie Gram-negativa care determina diferite tipuri de infecții asociate asistenței medicale în unitatile sanitare. Specia Klebsiella se găsește în intestin și în fecalele umane. Provoacă pneumonie, sepsis și infecții după leziuni. Dacă intră în sistemul nervos, poate provoca meningită.
2. Escherichia coli (E. coli)
La fel ca bacteriile Klebsiella, E. coli se găsesc în mod obișnuit în intestinele oamenilor și animalelor, precum și în mediu, alimente și apă. Deși majoritatea speciilor de E. coli sunt inofensive, unele provoacă diaree, infecții ale tractului urinar, pneumonie și sepsis.
3. Bacteria Acinetobacter baumannii
Acinetobacter baumannii este poate cea mai importantă specie de acinetobacter și este asociată cu infecțiile dobândite în spital, în special la pacienții imunodeprimați. De asemenea, este rezistent la carbapeneme, antibiotice beta-lactamice.
4. Mycobacterium tuberculosis (Mycobacterium tuberculosis)
Mycobacterium tuberculosis (sau bacilul Koch) este bacteria care cauzează cele mai multe cazuri de tuberculoză, o infecție bacteriană potențial fatală a plămânilor. Unele tulpini sunt multirezistente.
5. Salmonella serotip Typhi (Salmonella Typhi)
Salmonella Typhi provoacă tifos, o boală gravă care afectează zonele cu condiții sanitare precare. Este rezistent la antibiotic.
6. Shigella
Bacteriile Shigella provoacă diaree, dureri abdominale și febră. Ele se transmit prin alimente contaminate, apă sau pe cale sexuală și sunt, de asemenea, rezistente la antibioticele fluorochinolone.
7. Enterococcus faecium
Traieste in flora microbiana a intestinului dar poate provoca infectii grave, precum infectii ale tractului urinar sau insuficienta renala – in special la diabetici. Bacteria este rezistentă la vancomicină.
8. Pseudomonas aeruginosa
Provoacă infecții ale sângelui, plămânilor și ale tractului urinar, adesea după operație. Este multirezistent, chiar și la carbapeneme.