Din cuprinsul articolului
Imunitatea colectivă este obiectivul Organizației Mondiale a Sănătății, fiind cea mai sigură soluție de a încheia pandemia. În mod ideal, aceasta trebuie să acopere 70% din populație, la nivel global, pentru a fi complet protejați de acest virus.
Cu toate acestea, obiectivul pare tot mai greu de atins din cauza stocului limitat de vaccinuri anti-COVID din țările sărace. Pentru a fi stabilit un proces uniform de imunizare este necesar ca țările dezvoltate să le ofere țărilor sărace posibilitatea vaccinării.
OMS recomandă ca aproximativ 70% din populație să fie vaccinată până în iulie, la nivel global, pentru a pune capăt pandemiei.
70% din populația lumii, vaccinată până în iulie
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că este imposibil ca cele mai dezvoltate ţări din lume să iasă mai repede din pandemia de coronavirus. Un epidemiolog senior al OMS, Maria Kerkhove, a declarat la BBC, potrivit RADOR:
„Cerem ca 70% din populaţiile tuturor ţărilor să fie vaccinate până în iulie 2022. Acest lucru este posibil, având în vedere capacităţile de producţie, dar se va întâmpla doar dacă ţările şi producătorii permit şi ţărilor mai sărace să aibă acces la acele doze. Nu vom putea să ne accelerăm drumul către ieşirea din pandemie. Trebuie să accelerăm vaccinarea printre cei aflaţi în categoriile de risc în fiecare ţară şi nu doar să oferim boostere unor oameni din unele ţări, iar şi iar”.
Evoluția epidemiologică în lume
În Israel sunt cozi foarte mari la centrele unde se recoltează pentru testul PCR. În ultimele 24 de ore au fost confirmate aproximativ 12.000 de cazuri noi de COVID. Rata de infectare este aproape 6,7%. Categoriile cele mai vulnerabile sunt formate din două grupuri: cei nevaccinați, mai ales copiii, iar în a doua categorie sunt adulți cu vârsta începând de la 60 de ani și persoanele cu afecțiuni preexistente.
Premierul Naftali Bennett a discutat cu autorii studiului de la Centrul Medical Sheba, cel mai mare spital din Israel, privind a patra doză de vaccin. Potrivit studiului, în aproximativ o săptămână de la administrarea celei de-a patra doze anticorpii cresc de cinci ori. A patra doză asigură un nivel mai ridicat de protecție, în condițiile în care variantă Omicron a coronavirusului se răspândește exponențial în toată lumea. Se estimează că în următoarele săptămâni, numărul cazurilor noi de COVID ar putea ajunge la zeci de mii în 24 de ore.