Din cuprinsul articolului
Noile estimări făcute de experţii Organizației Mondiale a Sănătății relevă că numărul cazurilor de cancer la nivel global va ajunge la 35 de milioane în 2050. Este vorba despre o creștere de 77% față de cele 20 de milioane de cazuri diagnosticate anul trecut.
Datele au fost publicate de Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului din cadrul OMS și acoperă 185 de țări și 36 de forme ale bolii.
Potrivit cercetătorilor, cancerul pulmonar a fost cea mai frecventă formă de cancer din întreaga lume în 2022, fiind responsabil pentru 2,5 milioane de cazuri, 12,4% din total, urmat de cancerul de sân la femei, cancerul colorectal, cancerul de prostată și cancerul de stomac, transmite CNN.
Tot cancerul pulmonar a fost, de asemenea, responsabil pentru cele mai multe decese cauzate de cancer: 1,8 milioane, adică aproape 19% din total.
În țările cu un indice de dezvoltare umană foarte ridicat (o măsură a realizărilor în materie de sănătate, educație și nivel de trai), una din 12 femei va fi diagnosticată cu cancer de sân, iar una din 71 va muri din această cauză.
În schimb, în țările cu indice de dezvoltare umană scăzut, doar una din 27 de femei va fi diagnosticată cu cancer de sân, iar una din 48 va muri din această cauză, în mare parte din tocmai din cauza diagnosticării târzii și a lipsei de acces la tratamente. Există, de asemenea, inegalități și în ceea ce privește serviciile folosite în lupta cu această boală, precum radioterapia și transplantul de celule stem.
„Noul sondaj global al OMS pune în lumină inegalitățile majore și lipsa de protecție financiară pentru cancer în întreaga lume, populațiile, în special în țările cu venituri mici, neavând acces la elementele de bază ale îngrijirii oncologice”, a declarat Dr. Bente Mikkelsen, director al Departamentului de Boli netransmisibile al OMS, într-un comunicat de presă.
OMS lucrează intens cu peste 75 de guverne pentru a dezvolta, finanța și implementa politici de promovare a îngrijirii cancerului „pentru toți”. „Pentru a extinde această activitate, sunt necesare de urgență investiții majore pentru a aborda inegalitățile globale în ceea ce privește rezultatele cancerului”, se arată în comunicatul citat de CNN.
Factorii care vor determină creșterile preconizate ale ratelor de cancer indicați de cercetători sunt obezitatea, fumatul și consumul de tutun, consumul de alcool și poluarea aerului.
Pacienții cu cancer sunt din ce în ce mai tineri, se arată în raportul Societății Americane de Cancer. Ponderea diagnosticelor de cancer colorectal la adulții cu vârsta sub 55 de ani, de exemplu, a crescut de la 11% în 1995 la 20% în 2019, au constatat cercetări anterioare, potrivit sursei citate de adevarul.ro.
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…