Organizația Mondială a Sănătății a declarat marți că revizuiește datele coronavirusului din Seychelles, după ce ministerul sănătății a declarat că mai mult de o treime dintre persoanele care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 în săptămâna trecută au fost complet vaccinate, conform Reuters.
Atât ministerul, cât și OMS au subliniat faptul că majoritatea persoanelor testate pozitiv nu au fost vaccinate sau au primit o singură doză de vaccin și că nimeni dintre cei care au murit diagnosticați cu Covid-19 nu au fost complet vaccinați. De asemenea, toți pacienții cu forme severe sunt nevaccinați.
„Echipele noastre continuă să revizuiască datele, să evalueze progresul și să înțeleagă tendințele”, a anunțat o purtătoare de cuvânt a OMS.
Media de șapte zile a cazurilor pozitive a crescut de la 120 pe 30 aprilie la 314 pe 8 mai, a declarat ministerul într-o declarație luni târziu, aproape două treimi din cazurile pozitive fiind contacte strânse ale unei alte persoane care a fost testată pozitiv. Aproximativ 37% dintre cazurile de Covid-19 au primit ambele doze de vaccin, mai spune acesta.
Până în prezent, 57% dintre cei care au fost vaccinați complet în Seychelles au primit vaccinul produs de Sinopharm, în timp ce 43% au primit vaccinuri AstraZeneca. Potrivit OMS, aproximativ 60% din populație a fost imunizată cu cele două doze de vaccin.
Ministerul Sănătății a declarat că 80% dintre cei care au nevoie de internare nu au fost vaccinați și au alte comorbidități.
OMS a declarat că un studiu amplu de fază III cu Sinopharm a arătat că două doze, administrate la un interval de 21 de zile, au o eficacitate de 79% împotriva infecției simptomatice, la 14 sau mai multe zile după a doua doză. AstraZeneca a declarat în martie vaccinul său COVID-19 a fost eficient cu 76%.
OMS a aprobat vineri vaccinul Sinopharm pentru urgență. Decizia deschide, de asemenea, calea pentru ca vaccinul să fie inclus în COVAX, un program global de furnizare a vaccinurilor în principal pentru țările sărace.
Numărul total de cazuri confirmate în Seychelles de la începutul pandemiei este mai mic de 8.200. Cazurile au scăzut ușor din 7 mai până în 8 mai, se mai arată în declarația ministerului, dar „rata transmisiei rămâne ridicată și este îngrijorătoare”.
OMS spune că doar prin vaccinare nu se va opri transmiterea în totalitate și trebuie respectate în continuare măsurile preventive, precum distanțarea socială, purtarea măștilor și spălarea mâinilor.