Sari la conținut

OMS, reguli noi: Cât zahăr este sănătos să consumi zilnic?

Sursa foto: arhiha doctorulzilei.ro
produsele cu zahar

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit reguli noi pentru consumul zilnic de zahăr, în funcție de vârstă, pentru a preveni problemele de sănătate cauzate de un aport excesiv.

Mai exact, adulţilor li se recomandă un consum zilnic de maximim 5 lingurițe mici, iar pentru copii este indicat consumul a 12 grame de zaharuri pe zi, adică 3 lingurițe.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomanda în trecut un consum maxim de 50 de grame de zahăr pe zi (aproximativ 4 linguri mari). Totuși, în ultimii ani, OMS a revizuit această cantitate, recomandând un consum mai redus.

Atenţie la cantitatea reală de zahăr consumată zilnic!

De regulă, multe persoane nu iau în calcul cantitatea reală de zahăr consumată zilnic, chiar dacă obişnuiesc să consume dulciuri, prăjituri, biscuiți, ciocolată, băuturi carbogazoase sau sucuri de fructe.

Potrivit medicilor, zaharurile se găsesc în mod natural în miere, siropuri și sucuri de fructe și legume, smoothie-uri și piureuri neîndulcite. Acestea nu trebuie să fie peste limita de 5% din energia obținută zilnic din alimente şi băuturi.

Cât zahăr pot mânca copiii?

În cazul copiilor, cantitatea recomandată este și mai mică: 12 grame pe zi (aproximativ 3 lingurițe mici).

  • Copii intre 4-6 ani: 12 g, 3 lingurite;
  • Copii intre 7-10 ani: 16 g, 4 lingurite;
  • Copii peste 11 ani: 24 g, 6 lingurite.
Zahar
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Nutriţioniştii atrag atenţia că un consum excesiv de zahăr adăugat în primii ani de viață poate provoca mai târziu în viață obezitate, hipertensiune arterială și diabet de tip 2.

Este important de menționat că aceste valori nu includ zaharurile naturale din fructe, care sunt asimilate diferit de organism datorită conținutului de fibre.

Consumul excesiv de zahăr poate avea efecte negative asupra sănătății, favorizând creșterea în greutate, problemele dentare, diabetul și chiar afecțiunile hepatice și renale. Specialiștii recomandă înlocuirea zahărului procesat cu surse naturale, cum ar fi fructele, și un consum moderat de miere.

Pentru un stil de viață sănătos, limitarea aportului de zahăr și alegerea alimentelor naturale pot avea un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății pe termen lung.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel