Sari la conținut

OMS: recomandare de ultimă oră pentru toate femeile care devin mame. Metoda care poate salva viața nou-născuților prematuri

OMS: recomandare de ultimă oră pentru toate femeile care devin mame. Metoda care poate salva viața nou-născuților prematuri

Organizația Mondială a Sănătății și-a schimbat poziția cu privire la „îngrijirea cangurului” pentru nou-născuții prematuri sau mici care sunt instabili clinic, recomandând acum să aibă acest contact piele pe piele înainte de incubare.

OMS: metoda care poate salva viața nou-născuților prematuri

Bebelușii prematuri sau cu greutate mică la naștere care sunt instabili din punct de vedere clinic ar trebui să aibă contact piele pe piele, cunoscut sub numele de „îngrijire cangur”, înainte de incubare, conform ghidurilor actualizate de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

„Recomandările se aplică tuturor bebelușilor, cu excepția celor care au nevoie de ventilație mecanică”, spune Harish Chellani de la Colegiul Medical Vardhman Mahavir din India.

Aproximativ 15 până la 20% dintre nou-născuți la nivel global sunt prematuri – născuți înainte de 37 săptămâni – sau au o greutate mică la naștere, sub 2,5 kg, ceea ce îi poate face instabili clinic. Acest lucru este parțial definit ca fiind nevoia de lichide intravenoase sau respirația sau ritmul cardiac nesănătos.

Din 2015, OMS a recomandat ca astfel de bebeluși să fie incubați până când devin stabili clinic și abia apoi să primească îngrijire cangur.

Aceasta s-a bazat pe cercetări care au examinat îngrijirea nou-născuților în spital, rezultatele sugerând că îngrijirea cangurului după incubație reduce riscul de deces cu 40% în comparație doar cu incubația.

Îngrijirea cangurului poate crește imunitatea copilului și poate reduce stresul

Noul sfat urmează unui studiu cu peste 3200 de sugari cu greutate mică la naștere și mamele lor care au născut în spitale din cinci țări africane sau asiatice. Chellani și colegii săi au comparat bebelușii care au primit îngrijire imediată și prelungită de cangur înainte de incubație cu cei care au avut un contact limitat piele-la-piele după incubație.

Bebelușii care au avut imediat îngrijire cangur, care a continuat timp de aproximativ 17 ore pe zi, până când au fost externați, au avut cu 25% mai puține șanse de a muri într-o lună decât cei care au fost incubați primii.

Această scădere de 25 % a avut loc peste scăderea de 40 % menționată anterior. În afara acestei ferestre de 17 ore, bebelușii se aflau într-un incubator. Îngrijirea cangurului poate crește imunitatea copilului și poate reduce stresul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel