Din cuprinsul articolului
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă un al doilea vaccin pentru prevenirea unei bol infecto-contagioase periculoase răspândită de unii ţânţari.
„În urmă cu aproape doi ani, OMS a recomandat utilizarea pe scară largă a primului vaccin din lume împotriva malariei, numit RTS,S”, a declarat directorul organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un briefing la Geneva.
„Astăzi, îmi face o mare plăcere să anunţ că OMS recomandă un al doilea vaccin, numit R21/Matrix-M, pentru prevenirea malariei la copiii cu risc de îmbolnăvire”, a spus directorul OMS.
R21/Matrix-M, dezvoltat de Universitatea Oxford din Marea Britanie, urmează să fie lansat în unele state africane la începutul anului 2024 şi va fi disponibil şi în alte ţări la jumătatea aceluiaşi an, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că dozele vor avea costuri cuprinse între 2 şi 4 dolari, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Malaria este provocată de cinci specii de paraziţi şi este transmisă prin înţepături ale femelelor ţânţarului anofel. Simptomele includ febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare şi oboseală. Pot apărea, de asemenea, greaţă, diaree şi vărsături. Malaria poate provoca complicaţii care pot pune viaţa în pericol, cum ar fi insuficienţă renală, convulsii şi comă.
Autorităţile sanitare recomandă golirea piscinelor înălţate, verificarea plaselor de la geamuri pentru a nu fi găurite, precum şi folosirea insecticidelor ce conţin Dietiltoluamidă (DEET) pentru combaterea ţânţarilor. Este de asemenea utilă purtarea unei ţinute formate din pantaloni lungi şi cămăşi cu mânecă lungă în prezenţa ţânţarilor.
În plus, medicii trebuie să ceară ca practică de rutină istoricul de călătorie al pacienţilor cu simptome de malarie, pentru a verifica dacă aceştia au petrecut timp în aer liber sau au fost înţepaţi de ţânţari într-o regiune în care este prezentă malaria.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…