Din cuprinsul articolului
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi patogeni pentru care ”sunt necesare de urgenţă vaccinuri”.
”Facem acest lucru pentru că ne-ar plăcea ca dezvoltarea vaccinurilor să nu mai fie centrată pe randamentul comercial, ci pe nevoile regionale şi mondiale în materie de sănătate”, a declarat Mateusz Hasso-Agopsowicz, specialist în vaccinuri în cadrul OMS.
„Este vorba despre primul efort mondial care vizează stabilirea unor priorităţi în materie de agenţi patogeni endemici, pe baza unor criterii care includ povara morbidităţii regionale, riscul de rezistenţă la antimicrobiene şi impactul socio-economic”, a explicat OMS într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Dezvoltarea unor vaccinuri împotriva acestor 17 agenţi patogeni se află în diferite stadii, unele fiind încă în stadiul de cercetare, cum ar fi cel pentru hepatita C, în timp ce pentru altele, vaccinurile sunt pe punctul de a fi aprobate de autorităţile de reglementare, de a face obiectul unei recomandări politice sau de a fi introduse pe piaţă, cum este cazul celui împotriva virusului denga.
Aceste vaccinuri ”ar reduce considerabil bolile care afectează foarte mult comunităţile în prezent”, dar ”în egală măsură, costurile medicale cu care se confruntă familiile şi sistemele de sănătate”, a subliniat într-un comunicat Kate O’Brien, directoarea Departamentului de Vaccinări din cadrul OMS.
Prin alegerile sale, OMS confirmă priorităţile pe termen lung în materie de cercetare şi dezvoltare asupra vaccinurilor, în special contra HIV, malariei şi tuberculozei – trei boli care, colectiv, fac aproape 2,5 milioane de morţi în fiecare an la nivel global.
Horoscop Alina Bădic 24 – 30 noiembrie. Săptămâna 24 – 30 noiembrie 2024 vine cu…
Mâncăruri și băuturi care macină oasele. Sănătatea oaselor este esențială pentru o viață activă și…
Acidul uric crescut, responsabil pentru afecțiuni precum guta, este o problemă frecventă care poate fi…
Ceaiul cu efect puternic de somnifer natural. Când nopțile albe și gândurile persistente îți perturbă…
Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, un pilon al sistemului medical românesc, a fost premiat în…
Pensie minimă garantată mai mare. Pensionarii din România care beneficiază de indemnizația socială minimă garantată…