Din cuprinsul articolului
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi patogeni pentru care ”sunt necesare de urgenţă vaccinuri”.
”Facem acest lucru pentru că ne-ar plăcea ca dezvoltarea vaccinurilor să nu mai fie centrată pe randamentul comercial, ci pe nevoile regionale şi mondiale în materie de sănătate”, a declarat Mateusz Hasso-Agopsowicz, specialist în vaccinuri în cadrul OMS.
„Este vorba despre primul efort mondial care vizează stabilirea unor priorităţi în materie de agenţi patogeni endemici, pe baza unor criterii care includ povara morbidităţii regionale, riscul de rezistenţă la antimicrobiene şi impactul socio-economic”, a explicat OMS într-un comunicat, potrivit Agerpres.
Dezvoltarea unor vaccinuri împotriva acestor 17 agenţi patogeni se află în diferite stadii, unele fiind încă în stadiul de cercetare, cum ar fi cel pentru hepatita C, în timp ce pentru altele, vaccinurile sunt pe punctul de a fi aprobate de autorităţile de reglementare, de a face obiectul unei recomandări politice sau de a fi introduse pe piaţă, cum este cazul celui împotriva virusului denga.
Aceste vaccinuri ”ar reduce considerabil bolile care afectează foarte mult comunităţile în prezent”, dar ”în egală măsură, costurile medicale cu care se confruntă familiile şi sistemele de sănătate”, a subliniat într-un comunicat Kate O’Brien, directoarea Departamentului de Vaccinări din cadrul OMS.
Prin alegerile sale, OMS confirmă priorităţile pe termen lung în materie de cercetare şi dezvoltare asupra vaccinurilor, în special contra HIV, malariei şi tuberculozei – trei boli care, colectiv, fac aproape 2,5 milioane de morţi în fiecare an la nivel global.
Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…
Este dificil să ne gândim la o boală mai amenințătoare decât cancerul cerebral. Cu toate…