Din cuprinsul articolului
OMS. Pandemia Covid-19 nu este neapărat cea mai mare. Virusul va deveni endemic și lumea va trebui să învețe să trăiască cu el.
Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) avertizează că, deși pandemia de coronavirus a fost foarte severă, „nu este neapărat cea mare” și că lumea va trebui să învețe să trăiască cu Covid-19. În cadrul briefing-ului final al OMS pentru 2020 pentru mass media, mai mulți specialiști s-au arătat mai degrabă pesimiști.
„Destinul virusului va deveni endemic, chiar dacă vaccinurile încep să fie lansate în SUA și Marea Britanie. Lumea a sperat că prin imunizarea în masă, transmisia virusului SARS-CoV-2 va fi într-un fel mai scăzută”, a declarat profesorul David Heymann, președintele grupului consultativ strategic și tehnic al OMS pentru pericolele infecțioase.
Dr. Heymann, care este, de asemenea, un epidemiolog la London School of Hygiene and Tropical Medicine, a spus că conceptul de imunizare în masă a fost înțeles greșit.
„Se pare că destinul virusului SARS-CoV-2 este de a deveni endemi, la fel ca și alte patru coronavirusuri umane. Și că va continua să mute pe măsură ce se reproduce în celulele umane, în special în zonele de admitere mai intensă. Din fericire, avem instrumente pentru a salva vieți, iar acestea, în combinație cu o bună sănătate publică, ne vor permite să învățăm să trăim cu Covid-19”, a declarat dr. Heymann, confom The Guardian.
Șeful programului de urgență al OMS, dr. Mark Ryan, a declarat, de asemenea, că virusul SARS-CoV-2 va deveni un virus endemic.
„Scenariul probabil este că virusul va deveni un alt virus endemic care va rămâne oarecum o amenințare. Dar o amenințare la nivel foarte scăzut în contextul unui program global eficient de vaccinare. Rămâne de văzut cât de bine sunt luate vaccinurile, cât de aproape ajungem la un nivel de acoperire care ar putea să ne ofere posibilitatea de a merge pentru eliminare.
Existența unui vaccin, chiar și cu o eficacitate ridicată, nu este o garanție a eliminării sau eradicării unei boli infecțioase. Acesta este un nivel foarte ridicat pentru a putea trece peste”, a spus dr. Ryan.
Acesta a fost motivul pentru care primul obiectiv al vaccinului a fost să salveze vieți și să protejeze persoanele vulnerabile, a spus Ryan.
„Și apoi ne vom ocupa de ideea de a putea elimina sau eradica acest virus”.
De asemenea, dr. Ryan a avertizat că următoarea pandemie poate fi mai severă.
„Această pandemie a fost foarte severă, a afectat fiecare colț al planetei. Dar acesta nu este neapărat cel mai mare. Acesta este un apel de trezire. Învățăm acum cum să facem lucrurile mai bine: știință, logistică, instruire și guvernare, cum să comunicăm mai bine. Dar planeta este fragilă.
Trăim într-o societate globală din ce în ce mai complexă. Aceste amenințări vor continua. Dacă este un lucru pe care trebuie să-l luăm din această pandemie, cu toată tragedia și pierderea, este că trebuie să ne punem la cale actul. Trebuie să-i onorăm pe cei pe care i-am pierdut îmbunătățindu-ne la ceea ce facem în fiecare zi”, a mai spus dr. Mark Ryan.
Omul de știință șef al OMS, dr. Soumya Swaminathan, a declarat în briefing că vaccinarea împotriva virusului nu înseamnă că măsurile de sănătate publică, cum ar fi distanțarea socială, vor putea fi oprite în viitor.
Primul rol al vaccinului ar fi prevenirea bolilor simptomatice, a bolilor severe și a deceselor, a spus ea. Dar dacă vaccinurile ar reduce și numărul de infecții sau ar împiedica oamenii să transmită virusul rămâne de văzut.
„Nu cred că avem dovezi privind vreunul dintre vaccinuri pentru a fi siguri că va împiedica oamenii să se infecteze efectiv. Și, prin urmare, să fie capabili să o transmită. Deci, cred că trebuie să presupunem că și persoanele care au fost vaccinate trebuie să ia aceleași măsuri de precauție”, a spus Swaminathan.
Medic, despre importanța VITAMINEI D în organism! În ultimii ani, auzim și citim din ce în…
Sănătatea este un fundament al vieții noastre, un fir invizibil care leagă trupul, mintea și…
Institutul Național de Sănătate Publică, omagiat la Gala Performeri din Sănătate 2024. Premiile Speciale au…
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…