Din cuprinsul articolului
Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea medicamentului baricitinib pentru a trata bolile severe și adaugă la recomandările sale utilizarea anticorpului monoclonal sotrovimab.
OMS a dat vineri undă verde pentru două noi medicamente împotriva covid-19: baricitinib și sotrovimab. Acest lucru este dezvăluit într-un nou raport al Grupului de Dezvoltare a Ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), publicat în revista The BMJ.
Medicamentul baricitinib – un tip de medicament cunoscut sub numele de inhibitor al kinazei Janus (JAK) și utilizat pentru a trata artrita reumatoidă – este recomandat pacienților cu covid-19 sever sau critic în combinație cu corticosteroizi.
Acest anunț se bazează pe dovezi de „certitudine moderată” că îmbunătățește supraviețuirea și reduce nevoia de ventilație mecanică, fără o creștere observată a efectelor adverse.
Pentru profesorul de reumatologie pediatrică de la Universitatea Bristol Athimalaipet Ramanan, „recomandarea fermă a OMS vine într-un moment atât de necesar, deoarece multe țări cu venituri mici și medii continuă să lupte împotriva pandemiei”.
„Baricitinib a demonstrat eficacitatea în studiile controlate la adulți cu boală moderată până la severă, inclusiv cei care necesită ventilație. Timpul său scurt de înjumătățire, administrarea orală și costul mai mic îl fac mai atractiv în comparație cu tocilizumab – celălalt medicament care s-a dovedit a fi eficient într-un cadru similar –”, adaugă expertul.
Cu toate acestea, Martin Landray, profesor de medicină și epidemiologie la Universitatea din Oxford, este mai precaut în declarațiile sale către Science Media Center:
„Studiul Recovery conține de două ori mai multe informații despre efectele acestui medicament decât toate studiile anterioare împreună. Rezultatele nu sunt încă cunoscute. În opinia mea, ar fi prudent să așteptăm până când rezultatele sunt disponibile înainte de a ne grăbi să utilizăm baricitinib ca alternativă la medicamentele dovedite precum tocilizumab”.
Experții OMS notează că baricitinibul are efecte similare cu alte medicamente pentru artrită numite inhibitori ai interleukinei 6 (IL-6).
Prin urmare, atunci când ambele sunt disponibile, ei sugerează să alegeți unul în funcție de cost, disponibilitate și preferințele medicului. În plus, ei adaugă că utilizarea ambelor medicamente în același timp nu este recomandată.
Cu toate acestea, utilizarea altor doi inhibitori JAK (ruxolitinib și tofacitinib) este descurajată la pacienții cu covid-19 sever sau critic, deoarece rezultatele obținute în studii mici nu au arătat beneficii și chiar sugerează o posibilă creștere a efectelor efecte secundare grave cu tofacitinib.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…