Din cuprinsul articolului
Organizația Mondială a Sănătății ( OMS) a declarat astăzi că autoritățile locale de sănătate din Fâșia Gaza au anunțat că este imposibil să transporte pacienți vulnerabili din spitalele din nordul Gazei.
Israelul a ordonat vineri evacuarea „tuturor civililor” din oraşul Gaza în termen de 24 de ore „pentru propria lor siguranţă şi protecţie”. Iar autorităţile palestiniene au informat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) asupra „imposibilităţii” de a evacua pacienţii grav bolnavi din spitalele din nordul Fâşiei Gaza, aşa cum a cerut armata israeliană, a anunţat vineri agenţia ONU, transmite AFP.
„În condiţiile atacurilor aeriene (israeliene, n.r.) în curs de desfăşurare, civilii nu mai au unde să se ducă în siguranţă. Ministerul Sănătăţii din Palestina a informat OMS că este imposibilă evacuarea pacienţilor vulnerabili din spitalele din nordul Gaza”, a declarat Tarik Jasarevic, purtător de cuvânt al OMS, într-un comunicat de presă al ONU.
Printre pacienţi se numără persoane grav rănite, precum şi adulţi, copii şi nou-născuţi care sunt dependenţi de terapie intensivă.
Statul israelian continuă să bombardeze enclava palestiniană în a şaptea zi a războiului său împotriva Hamas, lansat după un atac fără precedent al mişcării islamiste din Israel, soldat cu circa 1.300 de morţi, în principal civili.
Purtătorul de cuvânt al OMS a declarat că sistemul sanitar din Gaza este „la limită”.
Şase dintre cele şapte spitale principale din Gaza funcţionează doar parţial, potrivit OMS.
„Spitalul Beit Hanun din nordul Gaza nu mai este funcţional din cauza atacurilor aeriene repetate din apropiere, care au provocat daune spitalului şi drumurilor din jur”, a subliniat Jasarevic.
Cele două spitale principale din nordul Fâşiei Gaza – Spitalul Indonezian şi Spitalul Al-Chifa – şi-au depăşit deja capacitatea totală de 760 de locuri, a spus el.
Potrivit informațiilor OMS, 99% dintre paturile spitalului Shifa – unul dintre principalele centre chirurgicale din teritoriu – sunt ocupate.
Spitalele din sudul Gaza sunt saturate, a adăugat el, iar unităţile nu mai au la dispoziţie decât câteva ore de energie electrică pe zi pentru a se putea economisi combustibil.
Potrivit purtătorului de cuvânt, „impactul (unei evacuări) ar fi devastator”, în special pentru răniţii care au nevoie de intervenţii chirurgicale, pacienţii aflaţi la terapie intensivă şi nou-născuţii dependenţi de incubatoare.
Există, de asemenea, o lipsă de sânge în băncile de sânge din Fâşia Gaza.
Purtătorul de cuvânt a subliniat că OMS este pregătită să livreze echipamente medicale „de îndată ce primim undă verde”.
Israelul a decretat o blocadă totală în Fâşia Gaza, întrerupând alimentarea cu electricitate şi apă.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…