Din cuprinsul articolului
O nouă revizuire comandată de OMS nu găsește nicio legătură între utilizarea telefonului mobil și riscul crescut de cancer la creier, în ciuda cercetărilor ample.
Nu există nicio legătură între utilizarea telefonului mobil și un risc crescut de cancer la creier, potrivit unei noi analize comandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dovezilor disponibile publicate la nivel mondial.
Potrivit recenziei publicată recent, nu există o creștere corespunzătoare a incidenței cancerelor cerebrale, în ciuda creșterii folosirii tehnologiei fără fir. Acest lucru se aplică chiar și persoanelor care fac apeluri telefonice lungi sau celor care au folosit telefoanele mobile de mai bine de un deceniu.
Analiza finală a inclus 63 de studii din 1994-2022, evaluate de 11 anchetatori din 10 țări, inclusiv autoritatea de protecție împotriva radiațiilor a guvernului australian.
Lucrarea a evaluat efectele radiofrecvenței, utilizate în telefoanele mobile, precum și în televizoare, monitoare pentru copii și radare, a spus coautorul Mark Elwood, profesor de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Auckland, Noua Zeelandă.
„Niciuna dintre întrebările majore studiate nu a arătat riscuri crescute”, a spus el.
Analiza a analizat cancerele creierului la adulți și copii, precum și cancerul glandei pituitare, al glandelor salivare și al leucemiei, precum și riscurile legate de utilizarea telefoanelor mobile, stații de bază sau transmițătoare, precum și expunerea profesională. Alte tipuri de cancer vor fi raportate separat.
Recenzia urmează alte lucrări similare. OMS și alte organisme internaționale de sănătate au declarat anterior că nu există dovezi definitive ale efectelor adverse asupra sănătății cauzate de radiațiile utilizate de telefoanele mobile, dar au cerut mai multe cercetări.
În prezent, este clasificat drept „posibil cancerigen” sau clasa 2B, de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), o categorie folosită atunci când agenția nu poate exclude o potențială legătură.
Grupul consultativ al agenției a cerut ca clasificarea să fie reevaluată cât mai curând posibil, având în vedere noile date de la ultima sa evaluare din 2011.
Evaluarea OMS va fi publicată în primul trimestru al anului viitor.
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…