Din cuprinsul articolului
OMS. Cancerul de sân este acum oficial cel mai frecvent tip de cancer din lume. Autoexaminarea sânilor. VIDEO
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul de sân este acum cea mai frecventă formă a bolii din lume. După ce a depășit cancerul pulmonar care s-a menținut pe primul loc în ultimele două decenii în număr de diagnostice.
„Pentru prima dată, cancerul de sân constituie acum cel mai frecvent cancer la nivel global”, a declarat specialistul OMS, Andre Ilbawi, la un briefing al ONU chiar înaintea Zile Mondiale a Cancerului din 4 februarie 2021, potrivit sea.mashable.com.
Timp de 20 de ani, cancerul pulmonar a fost cea mai frecventă formă de cancer
Până de curând, cancerul pulmonar a fost cea mai frecventă formă de cancer. Andre Ilbawi spune că acum, acest tip de cancer se află pe locul doi. Pe locul trei se află cancerul colorectal. Cancerul de sân reprezintă în prezent aproximativ 12% din noile cazuri de cancer în fiecare an la nivel global. Iar în 2020, s-au estimat 2,3 milioane de cazuri noi, sau aproximativ 11,7% din totalul diagnosticelor.
OMS a menționat, de asemenea, că femeile sunt cele vulnerabile la boală, spunând că „printre femei, cancerul de sân este cel mai frecvent diagnosticat cancer și principala cauză de deces prin cancer la nivel mondial”.
Obezitatea, un factor important pentru orice formă de cancer
Potrivit raportului OMS, obezitatea a fost un factor de risc important pentru cancerul de sân la femei, precum și pentru orice altă formă de cancer. De asemenea, Ilbawi a dezvăluit că, având o populație globală mare și rate de speranță de viață în creștere, cancerul va continua să fie predominant.
Acesta a estimat că se va ajunge la 30 de milioane de cazuri noi pe an până în 2040. Crescând de la 19,3 milioane pe an în 2020. De asemenea, el a sugerat că cei mai frecvenți factori de risc asociați cu decesele provocate de cancer includ consumul de tutun, indicele ridicat al masei corporale (IMC), consumul inadecvat de fructe și legume, lipsa activității fizice și consumul de alcool – toate acestea contribuind la aproximativ o treime a deceselor provocate de cancer.