Din cuprinsul articolului
Bolile infecțioase sunt susceptibile să se răspândească pe măsură ce invazia Rusiei deplasează oamenii și perturbă serviciile de sănătate.
Pe lângă efectele brutale și imediate ale invaziei Rusiei, poporul ucrainean se confruntă cu un atac de boli infecțioase. Unele amenințări, cum ar fi răspândirea COVID-19, sunt imediate, deoarece oamenii se înghesuie în subsoluri, stații de metrou și adăposturi temporare pentru a se proteja de bombardamente.
Fără apă și canalizare adecvate, cazurile de boli diareice vor crește cu siguranță. Riscul de apariție a focarelor de poliomielită și rujeolă este mare.
Și pe măsură ce unitățile de sănătate și drumurile sunt reduse la dărâmături, accesul la serviciile de diagnostic și tratamente pentru tuberculoză (TB) și HIV/SIDA este întrerupt, ceea ce se va adăuga la povara lor deja vertiginoasă.
„Sunt foarte, foarte îngrijorat în legătură cu Ucraina. În primul rând, acest lucru ar putea duce la un conflict pe termen lung care va distruge complet sistemul de sănătate”, spune Lucica Ditiu, medic român și director executiv al Parteneriatului Stop TB din Geneva, Elveția.
Transmiterea nedetectată este probabil semnificativă
Când Rusia a invadat pe 24 februarie, Ucraina iese din cel mai rău val din Omicron, care atinsese apogeul în acea lună. Testarea COVID-19 a căzut acolo de când a început conflictul, ceea ce înseamnă că transmiterea nedetectată este probabil semnificativă, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la un briefing de presă din 2 martie. scrie Nature.
În toată țara, ratele de vaccinare împotriva COVID-19 sunt periculos de scăzute – aproximativ 65% în Kiev, dar până la 20% în unele oblaste sau regiuni, a declarat Jarno Habicht, șeful biroului OMS din Ucraina, crescând riscul de boli severe și moarte. (În Regatul Unit, 73% din populație este vaccinată.)
O neîncredere de lungă durată în vaccinuri în rândul populației a împiedicat eforturile de imunizare pentru alte boli prevenite prin vaccinare, cum ar fi rujeola și poliomielita, de asemenea.
Provocările se intensifică
Ucraina se confrunta deja cu un focar de poliomielită derivată din vaccin: au fost două cazuri în vestul țării anul trecut, cel mai recent în decembrie. Poliovirusul a fost izolat și de la 19 contacte sănătoase. (Deoarece poliovirusul paralizează doar unul din aproximativ 200 de oameni pe care îi infectează, focarul este mult mai mare decât ar sugera doar numărul de cazuri.)
Conflictul a întrerupt o campanie de 3 săptămâni de vaccinare a aproape 140.000 de copii, lansată la 1 februarie; a afectat și supravegherea poliomielitei, așa că virusul s-ar putea răspândi nedetectat, avertizează Global Polio Eradication Initiative, cu sediul la Geneva.