Conform lui Tedros Adhanom, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, care a vorbit la World Government Summit din Dubai, avem o mare problemă. În orice moment, a pandemie globală devastatoare se poate declanşa, ceea ce ar duce la moartea unei părţi însemnate a populaţiei.
„Acesta nu este un scenariu viitor de coşmar oarecare”, a precizat Adhanom. „Este exact ce s-a întâmplat acum 100 de ani cu epidemia de gripă spaniolă. O epidemie devastatoare poate începe în orice ţară în orice moment şi poate omorî milioane de oameni pentru că nu suntem încă pregătiţi. Lumea rămâne vulnerabilă”.
Directorului OMS se întreabă care este cauza vulnerabilităţii? Inabilitatea de a opri Ebola? Creşterea cazurilor de rabie în populaţiile de animale? Cazuri în continuă creştere de SIDA? Nu. Ameninţarea unei epidemii globale este cauzată de apatia noastră, de refuzul încăpăţânat de a ne salva – un refuz care provine din indiferenţa şi lăcomia omului, scrie Futurism.
„Acoperirea universală a serviciilor de sănătate este cea mai mare ameninţare”, a precizat Adhanom. Deşi un sistem de sănătate „este în proximitatea” (aproape) oricărei persoane din lume, 3,5 miliarde de oameni nu au acces la servicii medicale esenţiale din cauza sărăciei. Astfel, dacă oamenii nu merg la medic, sunt mai susceptibili la îmbolnăvire şi la moarte, ceea ce indică faptul că „primele semne ale unei epidemii nu sunt observate”.
Monitorizarea sănătăţii este una dintre formele vitale de protecţie pe care serviciile medicale le pot oferi, fără aceasta, mai ales fără programe de prevenţia a apriţiei bolilor infecţioase, ne aflăm într-un risc extrem de ridicat de declanşare a unei epidemii incontrolabile.