Categories: Ştiri sănătate

OMS: Aspartamul, îndulcitorul folosit în Coca-Cola și guma de mestecat, va fi declarat „o substanță posibil cancerigenă”

Din cuprinsul articolului

OMS: Aspartamul, îndulcitorul folosit în Coca-Cola și guma de mestecat, va fi declarat „o substanță posibil cancerigenă”

Organizația Mondială a Sănătății este de părere că aspartamul, unul dintre cel mai folosit îndulcitor din lume, urmează să fie inclus pe lista substanțelor ce pot cauza cancer.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că îndulcitorul folosit în numeroase produse, de la Coca Cola la guma de mestecat, ca fiind ”o substanță posibil cancerigenă”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat într-o declarație că mai multe detalii vor fi furnizate de JECFA, Comitetul OMS pentru Aditivi Alimentari și Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), care au analizat 1.300 de studii asupra aspartamului.

IARC evaluează dacă o anumită substanță prezintă un pericol potențial fără a lua în considerare cantitatea de produs care poate fi consumată în siguranță de oameni. Dar decizii similare ale agenției au ridicat îngrijorări ale consumatorilor, au condus la numeroase procese și au făcut presiuni asupra producătorilor să treacă la alternative mai sigure.

Pepsico a eliminat aspartamul din sucuri

Schimbarea rețetei de la PepsiCo, de exemplu, ilustrează dificultatea industriei de a echilibra preferințele gustative cu problemele de sănătate. PepsiCo a eliminat aspartamul din sucurile sale în 2015, l-a adăugat înapoi un an mai târziu și l-a îndepărtat din nou în 2020. Aspartamul se găsește și în unele băuturi dietetice Coca Coca.

De asemenea, în 2015, IARC a concluzionat că glifosatul este “probabil cancerigen” şi, ani mai târziu, chiar dacă alte organisme au contestat evaluarea, companiile încă resimțeau efectele deciziei. În 2021, compania germană Bayer a fost nevoită să ofere despăgubiri clienților care au susţinut că utilizarea erbicidelor sale pe bază de glifosat ar fi dus la apariţia cancerului.

Aspartamul a fost studiat timp de ani de zile. Un studiu observațional realizat în Franța, anul trecut, la care au participat 100 de mii de adulți, arată că persoanele care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, au un risc de cancer ușor ridicat. Luna trecută, OMS a publicat directive care îi sfătuiesc pe consumatori să nu folosească îndulcitori artificiali pentru controlul greutății.

Din 1981 şi până la momentul actual, autoritățile de reglementare au autorizat utilizarea aspartamului la nivel mondial. Marii producători de alimente și băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestui ingredient, potrivit reuters.com.

Recent Posts

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

16 minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

46 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

3 ore ago

Citeste si: