Categories: Ştiri sănătate

OMS: Aspartamul, îndulcitorul folosit în Coca-Cola și guma de mestecat, va fi declarat „o substanță posibil cancerigenă”

Din cuprinsul articolului

OMS: Aspartamul, îndulcitorul folosit în Coca-Cola și guma de mestecat, va fi declarat „o substanță posibil cancerigenă”

Organizația Mondială a Sănătății este de părere că aspartamul, unul dintre cel mai folosit îndulcitor din lume, urmează să fie inclus pe lista substanțelor ce pot cauza cancer.

Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că îndulcitorul folosit în numeroase produse, de la Coca Cola la guma de mestecat, ca fiind ”o substanță posibil cancerigenă”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat într-o declarație că mai multe detalii vor fi furnizate de JECFA, Comitetul OMS pentru Aditivi Alimentari și Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), care au analizat 1.300 de studii asupra aspartamului.

IARC evaluează dacă o anumită substanță prezintă un pericol potențial fără a lua în considerare cantitatea de produs care poate fi consumată în siguranță de oameni. Dar decizii similare ale agenției au ridicat îngrijorări ale consumatorilor, au condus la numeroase procese și au făcut presiuni asupra producătorilor să treacă la alternative mai sigure.

Pepsico a eliminat aspartamul din sucuri

Schimbarea rețetei de la PepsiCo, de exemplu, ilustrează dificultatea industriei de a echilibra preferințele gustative cu problemele de sănătate. PepsiCo a eliminat aspartamul din sucurile sale în 2015, l-a adăugat înapoi un an mai târziu și l-a îndepărtat din nou în 2020. Aspartamul se găsește și în unele băuturi dietetice Coca Coca.

De asemenea, în 2015, IARC a concluzionat că glifosatul este “probabil cancerigen” şi, ani mai târziu, chiar dacă alte organisme au contestat evaluarea, companiile încă resimțeau efectele deciziei. În 2021, compania germană Bayer a fost nevoită să ofere despăgubiri clienților care au susţinut că utilizarea erbicidelor sale pe bază de glifosat ar fi dus la apariţia cancerului.

Aspartamul a fost studiat timp de ani de zile. Un studiu observațional realizat în Franța, anul trecut, la care au participat 100 de mii de adulți, arată că persoanele care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, au un risc de cancer ușor ridicat. Luna trecută, OMS a publicat directive care îi sfătuiesc pe consumatori să nu folosească îndulcitori artificiali pentru controlul greutății.

Din 1981 şi până la momentul actual, autoritățile de reglementare au autorizat utilizarea aspartamului la nivel mondial. Marii producători de alimente și băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestui ingredient, potrivit reuters.com.

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

16 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

37 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

57 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: