Din cuprinsul articolului
Organizaţia Mondială a Sanatăţiiar putea declara stare de „urgenţă internaţională”, după ce noul virus de pneumonie, provenit din China, face din ce în ce mai multe victime. Decizia ar putea fi luată astăzi, la Geneva, la o reuniune specială a organizaţiei, scrie Rador.
Între timp, numărul victimelor a crescut în cursul nopţii de la 6 la 9. Virusul a ajuns şi în Japonia, Thailanda şi Coreea de Sud, iar de puţin timp a fost raportat un caz şi în Statele Unite. Controalele medicale la pasageri veniţi din China s-au generalizat pe aeroporturile asiatice şi în jurul Pacificului.
” El este probabil un virus care se transmite cu uşurinţă acum şi interuman, iniţial s-a transmit de animal la om, așa se întâmplă, coronavirusurile de obicei produc infecţii la animale. Primele cazuri din China au fost înregistrate la persoane care au intrat în contact cu produse de origine animală într-o piaţă din orașul Wuhan. Ulterior s-a răspândit infecția, transmiterea interumană a fost certificată, iar îngrijorarea este legată de posibilitatea apariţiei unui număr mare de cazuri într-un timp relativ scurt.
Urgență internațională pentru noul virus de pneumonie, provenit din China
Mâine, în acest sens, o să fie o ședință specială la Organizația Mondială a Sănătății, pentru a evalua situația și pentru a putea emite recomandări către statele membre ale organizaţiei,” a declarat profesor doctor Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, pentru Rador.
Specialiştii cred că sunt şanse mici ca virusul să fie transmis şi în România, dar autorităţile pregătesc un set de măsuri de intervenţie, dacă vor apărea astfel de cazuri.
Pacienţii ar urma să fie trataţi într-o unitate specială. Ministrul sănătății, Victor Costache, a solicitat specialiştilor pregătirea unui set de măsuri pentru intervenția sistemului de sănătate publică în cazul apariției îmbolnăvirilor cauzate de noul coronavirus. În acest sens, a făcut o vizită la Institutul „Matei Balș” din București, unde spune că există o unitate modernă ce poate primi pacienți infectați cu coronavirus sau alte boli infecțioase grave, cum este Ebola.
Victor Costache: ”Structura este pregătită să primească până la patru pacienți cu astfel de patologii infecțioase. De asemenea, vor merge pe terapie, procedurile le-am verificat, avem un comitet de acțiune la nivelul Ministerului Sănătății, care lucrează împreună cu Ministerul de Interne și cu Ministerul Educației în parteneriat, iar colegii noștri de la institutele de referință din țară, coordonate de domnul profesor Streinu Cercel, de la „Matei Balș”, sunt pregătiți.”