Din cuprinsul articolului
Acordul global privind prevenirea pandemiilor. Parlamentarii se unesc la Berlin pentru a semna o declarație globală de susținere a Acordului OMS privind pandemia.
Parlamentarii din întreaga lume s-au adunat la Summitul Global UNITE de la Berlin pentru a semna o declarație în sprijinul Acordului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind pandemia.
OMS. Acordul global privind pandemiile
Declarația, semnată de președintele UNITE, de membrii consiliului său de administrație și de parlamentari din întreaga lume, marchează un angajament semnificativ din partea parlamentarilor de a consolida pregătirea, răspunsul și accesul echitabil la sănătate pentru pandemie.
„Parlamentarii sunt vocea poporului și au o responsabilitate crucială în protejarea sănătății publice. Acordul OMS privind pandemia reprezintă o oportunitate istorică de a preveni pandemiile și de a consolida capacitățile noastre globale de pregătire și răspuns.
Prin semnarea acestei declarații, nu ne arătăm doar sprijinul pentru acord, ci și ne angajăm să ne asigurăm că principiile sale de echitate, solidaritate și cooperare globală sunt pe deplin realizate în fiecare națiune”, a declarat Ricardo Baptista Leite, președintele UNITE, potrivit who.int.
Summit-ul Global UNITE, desfășurat anul acesta în colaborare cu Summit-ul Mondial al Sănătății, este o adunare la nivel înalt, cu o convergență unică a parlamentarilor globali, liderilor societății civile și experților în sănătate.
Beneficii potențiale
Summit-ul își propune să traducă discuțiile în priorități politice acționabile. Se concentrează asupra provocărilor critice de sănătate în cadrul a patru piloni principali:
- drepturile omului și accesul echitabil la sănătate,
- arhitectura și securitatea globală a sănătății,
- consolidarea sistemelor de sănătate,
- finanțarea durabilă a sănătății.
Semnarea Declarației parlamentare globale în sprijinul Acordului privind pandemia este unul dintre punctele cheie ale summit-ului, demonstrând rolul critic al parlamentarilor în asigurarea securității sănătății globale și în protejarea populațiilor împotriva viitoarelor pandemii.
Acordul privind pandemia, aflat în prezent în curs de negociere de către statele membre OMS, urmărește să abordeze lacunele expuse de pandemia COVID-19 și amenințările reprezentate de mpox și alte focare de boli. Acesta urmărește să consolideze colaborarea globală în ceea ce privește prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemie.
Această declarație reprezintă angajamentul parlamentarilor de a-și proteja concetățenii, asigurându-se că toate țările, indiferent de resurse, au acces echitabil la instrumentele, capacitățile, resursele și asistența medicală necesare în timpul pandemiilor, inclusiv la vaccinuri, tratamente, materiale medicale și asistență medicală vitală. informaţii.
Acordul global privind pandemiile: 4 obiective cheie
Directorul general al OMS a salutat această demonstrație puternică de sprijin parlamentar.
„Acordul OMS privind pandemia reprezintă o oportunitate o dată la o generație de a construi un sistem global de sănătate mai puternic, mai echitabil și mai pregătit. Prin semnarea acestei declarații, parlamentarii din întreaga lume își arată angajamentul de a proteja viețile de viitoarele pandemii și de a asigura accesul echitabil la vaccinuri, tratamente, diagnostice și alte instrumente de sănătate pentru fiecare țară, în special pentru cele cu mai puține resurse”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS
În calitate de reprezentanți ai cetățenilor lor, parlamentarii din întreaga lume sunt în poziție unică pentru a milita pentru încheierea unui Acord semnificativ asupra pandemiei și pentru ratificarea și implementarea lui ulterior. Declarația parlamentară globală subliniază patru angajamente cheie:
- Echitatea la bază: asigurarea accesului echitabil la instrumentele de sănătate legate de pandemie, bazate pe nevoile de sănătate publică pentru toată lumea, în special pentru țările cu mai puține resurse.
- Solidaritate globală: Consolidarea cooperării internaționale pentru a construi sisteme de sănătate rezistente care pot preveni și răspunde la pandemii.
- Acțiune legislativă: susținerea ratificării și implementării Acordului privind pandemia în cadrul legislativelor naționale, după caz.
- Combaterea dezinformarii: Furnizarea comunităților de informații de sănătate bazate pe dovezi pentru a contracara răspândirea dezinformării dăunătoare.