Sari la conținut

OMS a lansat o reţea destinată luptei împotriva bolii care afectează 500 milioane de oameni

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat vineri o reţea destinată luptei împotriva hepatitei, în contextul infectării cronice a sute de milioane de oameni cu virusul hepatic.

Reţeaua se doreşte a fi o „platformă de colaborare internaţională” pentru a creşte gradul de conştientizare al publicului cu privire la hepatită, a face schimb de informaţii şi de tehnologii, a mobiliza resursele existente şi a îmbunătăţi îngrijirea pacienţilor, a declarat OMS într-un comunicat dat publicităţii la o conferinţă de presă în Singapore.

Reţeaua va reuni OMS, agenţii ale ONU, universităţi, institute de cercetare, laboratoare regionale, centre de colaborare, organizaţii ale societăţii civile şi grupuri de pacienţi.

OMS estimează că aproximativ 500 de milioane de oameni sunt infectaţi cronic cu virusul hepatitei B sau C.

Potrivit lui Charles Gore, preşedintele Alianţei Mondiale pentru Hepatită, deşi hepatita ucide la fel de mulţi oameni ca HIV şi mai mulţi decât tuberculoza şi malaria, departamentele din cadrul OMS pentru lupta împotriva TBC, HIV şi malariei sunt 20 la 30 de ori mai mari decât cel privind hepatita.

Un studiu realizat de Universitatea din Washington, citat la conferinţa de presă menţionată, a indicat că aproximativ 1,44 de milioane de persoane mor anual de hepatită anual comparativ cu 1,47 de milioane de decese cauzate de HIV/SIDA.

Gore şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că hepatita va fi menţionată în Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, un plan de acţiune la nivel global destinat eradicării sărăciei, foametei şi bolilor.

Asia „s-a descurcat foarte bine în ceea ce priveşte vaccinarea, dar nu peste tot. Japonia este una dintre puţinele ţări din lume care nu dispune de vaccinare universală împotriva hepatitei B, alături de Marea Britanie”, a precizat Gore, adăugând că, probabil, Japonia va introduce vaccinarea universală anul viitor.

Hepatita B, aminteşte Kyodo, este o infecţie a ficatului cauzată de virusul hepatic B. Potrivit OMS, hepatita B este cel mai grav tip de hepatită virală. Un vaccin împotriva sa a fost disponibil din 1982.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel