Sari la conținut

OMS a emis un nou avertisment: Trei aditivi alimentari, extrem de PERICULOȘI pentru sănătate

carne procesata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
risc de cancer

OMS a emis un nou avertisment: Trei aditivi alimentari, extrem de PERICULOȘI pentru sănătate. Ar trebui să-i evitați. De ce? Cât sunt de periculoși pentru sănătate? 

Există atât de multe temeri cu privire la ceea ce conțin alimentele procesate, mai ales când vine vorba de aditivii alimentari care, după cum explică OMS, sunt încorporați „pentru a menține sau îmbunătăți siguranța, prospețimea, gustul, textura sau aspectul”.

În timp ce o dietă care exclude toate alimentele procesate sau una care permite produse alimentare cu ingrediente minim procesate reprezintă, cu siguranță, un ideal sănătos, componenta de aditivi a alimentelor procesate nu este întotdeauna factorul determinant din spatele motivului pentru care este poate considerată dăunătoare pentru sănătate.

Pentru a înțelege mai bine unii aditivi alimentari obișnuiți, inclusiv modul în care aceștia vă afectează de fapt dieta și sănătatea în general, am consultat câțiva experți în nutriție pentru a afla părerea lor.

După cum notează FDA, „orice substanță care este adăugată în mod intenționat la alimente” este considerată aditiv alimentar. De fapt, există o serie de aditivi alimentari care sunt interziși, deoarece sunt considerați substanțe ilegale, iar FDA reglementează strict acest lucru.

OMS a emis un nou avertisment: Trei aditivi alimentari, extrem de PERICULOȘI

Așadar, dacă scopul tău este să ai un corp mai sănătos, este important să pui un accent mai mare pe consumul de alimente dense în nutrienți, în timp trebuie să acorzi o mai mare atenție la cantitatea de alimente ultraprocesate pe care le consumi, dacă nu le poți evita complet din alimentație.

Iată ce aditivi alimentari sunt de evitat:

  • Colorant roșu 40

Deși FDA a calificat și etichetat toți coloranții alimentari ca fiind GRAS, unele cercetări recunosc că ar putea exista o legătură între colorantul roșu și hiperactivitatea și agresivitatea la copii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru a susține o afirmație concludentă.

„Deși sunt necesare mai multe cercetări în acest moment, ar putea merita să încercăm să evităm colorantul roșu 40 – un colorant alimentar sintetic fabricat din petrol – la copiii cu ADHD”, spune Megan Warnke, RDN, potrivit eatthis.com.

În timp ce organizațiile de sănătate au concluzionat că acest colorant roșu 40 prezintă puține riscuri pentru sănătate, consumul acestuia, potrivit studiilor, poate duce la reacții alergice ușoare la nivelul pielii și poate agrava simptomele comportamentale la copiii cu ADHD.”

  • Nitrați și nitriți
    Carne procesată de mezeluri și mezeluri. Deși mulți nitrați pe care îi consumăm provin din plante, există tot mai multe dovezi că nitrații și nitriții adăugați în carnea procesată sunt legați de anumite tipuri de cancer, în special de cele care pot avea impact asupra stomacului și colonului.

„Vă recomand să evitați nitrații și nitriții care se găsesc în cărnurile ambalate, cum ar fi șunca și mezelurile”, recomandă KeyVion Miller, dietetician și nutriționist culinar. „S-a demonstrat că acești aditivi pot contribui la un risc crescut de cancer de colon.”

  • Maltodextrină
    Deși este nevoie de mai multe cercetări pe oameni înainte de a putea face afirmații concludente cu privire la potențialele pericole și riscuri pentru sănătate asociate cu acest aditiv alimentar, se pare că există unele dovezi care sugerează că maltodextrina poate perturba un intestin sănătos.

„Maltodextrina este adăugată în alimente pentru a îmbunătăți textura, aroma și durata de depozitare”, spune Kim Kulp, RD, dietetician înregistrat la Gut Health Connection. „Deși în general este considerată sigură, un studiu din 2018  arată că poate crește numărul de microbi dăunători din intestin și poate deteriora mucoasa intestinelor. Aceste modificări pot duce la un risc crescut de boală inflamatorie intestinală”, mai spune nutriționistul

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel