OMS a adăugat aproape 1.000 de medicamente pe lista tratamentelor esențiale la nivel global

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a actualizat lista medicamentelor esențiale pentru sănătatea populației, incluzând noi tratamente pentru boli precum Ebola și scleroza multiplă.

Lista de medicamente esențiale a OMS este un catalog al medicamentelor care ar trebui să fie disponibile în toate sistemele de sănătate funcționale. Decizia face parte dintr-o actualizare mai amplă a listei, în urma unei reuniuni de experți care a avut loc la Geneva, în luna aprilie.

Ce tratamente noi au fost introduse

Experții OMS au recomandat adăugarea mai multor tratamente noi. De exemplu, un trio de medicamente care pot fi utilizate individual pentru tratarea sclerozei multiple a fost adăugat pentru prima dată, inclusiv versiunile generice și biosimilare, acolo unde acestea sunt disponibile.

Cele trei medicamente sunt Mavenclad (cladribina), Copaxone (acetat de glatiramer) și Rituxan/Mabthera (rituximab).

Grupul de experți consideră că includerea acestor medicamente ar „răspunde unei nevoi importante de sănătate publică și ar sprijini eforturile globale pentru a reduce povara globală a sclerozei multiple”, informează Reuters.

Includerea tratamentelor pe lista OMS poate avea o mare importanță pentru accesul pacienților, de exemplu, experții spun că adăugarea medicamentelor pentru HIV, în 2002, a contribuit la o mult mai mare disponibilitate a acestora pentru pacienții cu SIDA din țările mai sărace.

„Creșterea prețurilor și perturbările din lanțul de aprovizionare înseamnă că toate țările se confruntă acum cu probleme tot mai mari în asigurarea unui acces consistent și echitabil la multe medicamente esențiale de calitate garantată”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-o declarație.

Două tratamente cu anticorpi monoclonali pentru Ebola Zair au fost, de asemenea, adăugate pe listă: Ebanga (anzuvimab) și Inmazeb, compus dintr-o combinație de mai multe substanțe active: atoltivimab, maftivimab și odesivimabe, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Au fost incluse pe listă și naltrexona și acamprosatul, ambele disponibile sub formă de generice și concepute pentru tratarea tulburărilor legate de consumul de alcool, precum și alimente terapeutice gata de utilizare (RUTF) pentru tratarea malnutriției severe la copiii cu vârsta sub cinci ani.

Aproape 1.000 de medicamente noi

În total, 36 de articole au fost adăugate pe listele pentru adulți și copii, ajungând astfel la 502 medicamente pentru adulți și 361 pentru copii.

Pentru Covid-19, experții OMS au sugerat adăugarea unei secțiuni privind tratamentul care să indice recomandările agenției ONU, actualizate în mod regulat, în loc să includă medicamente individuale, având în vedere evoluția rapidă a epidemiei și faptul că lista esențială este actualizată doar o dată la doi ani.

Un grup de academicieni americani a propus pentru prima dată la începutul acestui an includerea pe listă a medicamentelor pentru obezitate, concentrându-se în special pe ingredientul activ liraglutidă.

Însă experții OMS au recomandat neincluderea medicamentelor pentru pierderea în greutate, argumentând decizia prin „beneficiul clinic și siguranța incertă pe termen lung la această populație de pacienți”.

De asemenea, protecția solară pentru prevenirea cancerului de piele, în special pentru persoanele cu albinism, a fost respinsă de experți. Aceștia au recunoscut importanța produsului, dar consideră că este nevoie de mai multe cercetări înainte ca acesta să fie potrivit pentru listă.

Noile versiuni ale listei – a 23-a pentru adulți și a 9-a pentru copii – vor fi publicate integral în cursul acestui an.

Recent Posts

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

5 minute ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

34 de minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

o oră ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

2 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

3 ore ago

Citeste si: