Sari la conținut

Omicron marchează sfârșitul pandemiei? Raed Arafat: M-aș pregăti pentru acest scenariu

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Şeful DSU vrea noi măsuri stricte

Omicron este cea mai contagioasă tulpină a virusului SARS-CoV-2. De asemenea, eficacitatea vaccinurilor și tratamentelor anti-COVID este mai redusă în fața acestei variante. Ar putea marca varianta Omicron, cu toate acestea, sfârșitul pandemiei?

Anumiți specialiști susțin că varianta Omicron ar putea anunța sfârșitul pandemiei, deși este mai rezistența în fața vaccinurilor și tratamentelor.

Aceasta se transmite mult mai rapid, dar, totodată, nu pare să provoace forme mai severe, motiv pentru care anumiți experți consideră că varianta Omicron înseamnă, implicit, sfârșitul pandemiei.

Marchează această variantă sfârșitul pandemiei?

Raed Arafat, șeful DSU, susține că această atitudine nu ne va ajuta în viitorul apropiat. Nu știm încă foarte multe despre această tulpină, însă ceea ce știm până acum este destul: se transmite foarte repede. Acest lucru ar putea însemna un nou val, creșterea accelerată a numărului de infectări și presiune pe sistemul medical

Astfel, șeful DSU nu recomandă să ne relaxăm, ci să avem cât ai multă grijă în perioada următoare, în special de Sărbători.

„Nu părerea mea contează. Ne uităm la studiile și analizele făcute și studiile care au apărut până acum nu merg pe această linie.

Posibilitatea apariției unor tulpini noi este întotdeauna prezentă

În cursul anului viitor se va lua la un anumit moment o decizie prin care certificatele digitale pe care le avem își vor pierde valabilitatea la persoanele care au doar două doze și vor trebui să aibă și a treia doză. Deci astea ar trebui să fie aspectele la care ar trebui să ne uităm acum.

În plus, chiar dacă este impactul mai ușor, să zicem, ca severitate este mai scăzută la majoritatea, dacă această variantă infectează mult mai mulți oameni, impactul asupra sistemului sanitar tot va rămâne și va rămâne pe două paliere: pe palierul celor care vor cere tratamente, vor cere medicamente, vor cere să fie monitorizați și pe palierul celor cu cazuri grave. Asta înseamnă că vom continuă să avem un număr de cazuri semnificativ în ATI și UPU. Așa că eu nu aș sta liniștit acum.

Aș lua scenariul care este ceva mai pesimist și și m-aș pregăti pentru acest scenariu. Dacă va fi altfel, va fi foarte bine, dar mă îndoiesc să fie așa, în baza studiilor pe care le-am văzut realizate până acum și în SUA, și în Africa e Sud. (…) Acum avem această tulpină, dar nimeni nu poate garanta că nu va apărea alta, care va fi mai serioasă, care va avea un impact mai mare. Cert este că posibilitatea apariției unor tulpini noi este întotdeauna prezentă”, a declarat Raed Arafat, la Realitatea Plus.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel