Din cuprinsul articolului
Sumele încasate pe nedrept sub formă de pensii, alocații sociale pentru pensionari și indemnizații de însoțitor nu vor putea fi recuperate, după cum se arată într-o propunere legislativă depusă de ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în calitate de deputat, alături de președintele Comisiei de muncă a Camerei Deputaților, Adrian Solomon. Inițiatorii argumentează necesitatea acestei măsuri, invocând potențialul de erori la recalcularea dosarelor de pensie.
De la 1 septembrie, va fi implementată o nouă formulă de calcul al pensiilor, autoritățile angajându-se să elimine toate discrepanțele existente între pensionari.
Potrivit noii legi, pensiile vor fi calculate prin înmulțirea punctului de referință, evaluat la 81 de lei, cu numărul total de puncte acumulate de angajat. Aceasta cuprinde cotele de contribuție plătite la bugetul asigurărilor sociale, la care se adaugă sporurile și orele suplimentare, dacă este cazul.
Inițiatorii amintesc că cel mai recent act normativ care acordă amnistie persoanelor care au primit pensii necuvenite datează dintr-o lege din 2014.
În această lege se preciza că datoriile contractate sau care urmează să fie contractate de către pensionari, reprezentând sume încasate necuvenit din pensii, prestații sociale pentru pensionari și indemnizații de însoțitor, nu vor fi recuperate.
De la promulgarea sa, dispozițiile acestei legi au făcut în mod repetat obiectul unor interpretări din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), atât în ceea ce privește categoriile de pensii afectate, cât și limitele temporale ale aplicării sale. Conform acestei hotărâri, primirea de plăți de pensii necuvenite după 1 octombrie 2014, care nu se referă la perioade anterioare acestei date, obligă la recuperarea acestora, notează publicația Profit.
Mai mult, inițiatorii invocă în spirjinul măsurii și ”faptul că în cadrul acțiunii de stabilire/ recalculare/ evaluare a dosarelor de pensie este posibilă producerea unor erori (atât cu privire la datele preluate în sistemul informatic cât și de prelucrare a datelor”.
Prin urmare proiectul prevede că, prin derogare de la legislația în vigoare privind pensiile, ”debitele constitute sau care urmează a fi constitute în sarcina pensionarilor sistemului public de pensii, reprezentând sume încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizație socială pentru pensionari șl indemnizație pentru însoțitor, nu se recuperează”.
Nu vor face însă obiectul scutirii de plată sumele ”care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi folosirea de către acesta a unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către acesta a unor date neconforme realității, care au avut drept urmare stabilirea eronatã apensiei, nerespectarea obligațiilor care revin, potrivit legii, pensionarilor, inclusiv cele referitoare la cumulul pensiei cu venturi salariale, asimilate salarilor sau, dupã caz, cu venituri din activități independente”.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…