Din cuprinsul articolului
Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a oferit detalii despre mecanismul de creștere a pensiilor pentru anul 2025, explicând cum va fi calculată majorarea acestora, în baza unei formule stabilite prin lege.
Potrivit acestei formule, pensiile vor crește anual, la începutul fiecărui an (în luna ianuarie), în funcție de două componente principale:
Aceste două elemente sunt folosite pentru a calcula majorarea punctului de pensie, care, la rândul său, influențează valoarea pensiilor.
În emisiunea de la România TV, Baciu a explicat concret că, pentru 2025, având în vedere o inflație de 10,4% și o creștere a câștigului salarial mediu brut de 4,2%, jumătate din acest procent (adică 2,1%) se va adăuga la rata inflației. Astfel, procentul total de majorare a pensiilor pentru anul 2025 va fi de 12,5%.
”Valoarea punctului de referință (punctul de pensie – n.r.) se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică”, se arată în lege.
Această creștere semnificativă va reprezenta o ajustare importantă pentru pensionarii din România, care vor beneficia de o pensie mai mare în condițiile actualei inflații și a creșterii economice.
Baciu a mai precizat că acest procent trebuie să fie cuprins ”într-un coridor” mărginit de alți doi parametri. Parametri care, evident, sunt menționați în aceeași lege a pensiilor.
”Începând cu anul 2025 procentul de majorare (…) nu poate fi mai mare decât procentul de creștere al veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale la buget sau rata medie anuală a inflației din anul precedent, situație în care se acordă procentul cel mai avantajos”.
Altfel spus, majorarea va fi făcută după un procent în avantajul pensionarului.
Baciu a mai spus că vor beneficia de majorare ”toți pensionarii în plată”, cu excepția celor care au pensii speciale.
Șeful CNPP a subliniat și că pensia se calculează prin înmulțirea numărului total de puncte, din decizia de pensionare, cu noua valoare a punctului de pensie.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…