Din cuprinsul articolului
Tanczos Barna, ministrul Finanțelor, a oferit miercuri seara, într-un interviu la Digi24, detalii despre măsurile economice care vor fi implementate în 2025. Printre principalele declarații se numără amânarea indexării salariilor și pensiilor pentru acest an, o decizie luată pentru a asigura un deficit bugetar de 7%. De asemenea, ministrul a menționat că vor fi făcute intervenții doar pentru pensiile foarte mici, pentru a asigura un sprijin punctual celor care se află în dificultate.
Ministrul a subliniat că Guvernul vrea să rămână ferm pe obiectivele stabilite, urmărind stabilitatea economică, iar acest lucru presupune respectarea unor politici de austeritate, inclusiv reducerea cheltuielilor de funcționare ale ministerelor cu 5% în medie. Totuși, vor exista excepții pentru Educație și Ministerul Afacerilor Interne.
„Vrem să respectăm riguros ce stabilim în ianuarie. Încercăm să aducem stabilitate. (…) Cu deficit mare nu vom avea credibilitatea în fața investitorilor. Avem nevoie de investiții ca de aer. Avem încasări bune de la ANAF, este un semnal bun. Avem un pachet de indicatori care spune că avem o economie robustă. Însă avem deficit de cont curent, importăm prea mult și exportăm puțin”, a mai spus ministrul.
Nu se vor majora taxele și TVA-ul
În ceea ce privește investițiile, Tanczos Barna a recomandat titlurile de stat ca fiind cele mai rentabile opțiuni pentru cetățeni, având în vedere dobânzile de 7% și stabilitatea acestora.
Referindu-se la strategia fiscală a guvernului, ministrul a precizat că nu vor fi majorate taxe sau TVA, iar principalele măsuri vor viza reducerea cheltuielilor și creșterea încasărilor printr-o colectare mai eficientă a taxelor, în special prin ANAF. Totodată, el a subliniat importanța atragerii de investiții pentru susținerea economiei și reducerea deficitului de cont curent.
Aceasta este o abordare conservatoare care vizează reducerea deficitului și creșterea economiei pe termen lung, în paralel cu menținerea unui climat stabil pentru investitori și cetățeni.
Fond pentru o solidaritate adevărată, la nivel național
Totodată, ministrul de Finanțe a mai spus că urmează să fie implementat „un fond de solidaritate mai eficient”.
„Există în prezent la nivel județean. Toate UAT-urile, municipiile, orașele, comunele plătesc din impozitul pe venit 14% din impozitul pe venit în acest «Fond de solidaritate», iar sumele se împart la nivelul județului. Trebuie să extindem acest fond la nivel național pentru a crea o solidaritate adevărată.
Vrând, nevrând, orașele, județele din vest au o altă posibilitate de dezvoltare. Cele din est, nu este vina lor, că sunt comune mai sărace, sau județe cu venituri mai mici. Și atunci, este minimul minimorum ca toată lumea să contribuie la un fond de genul acesta, după care completăm veniturile comunelor, orașelor cu venituri mai mici, ca să creăm această echitate socială și la nivelul UAT-urilor. Sistemul va fi implementat la nivel național odată cu aprobarea bugetului”, a spus el.