Sari la conținut

Ofensiva spitalelor private în România: în șase ani s-au deschis 72. CUM SUNT DISTRIBUITE ÎN ȚARĂ

Cel mai mare spital privat local, cu 290 de paturi, a fost deschis în 2011

Numărul unităților deschise în toată țara a ajuns la 84, în condițiile în care acum șase ani erau doar 12. Criza din sistemul public contribuie din plin la dezvoltarea lor.

Geta Roman

Sectorul medical privat se dezvoltă într-un ritm alert în ultimii ani, cu toate că asigurările private sunt departe de potențialul lor, în lipsa unei legi a Sănătății care să le încurajeze.
Numai în 2011 investițiile în cele nouă spitale private deschise s-au ridicat la 150 de milioane de euro. Dezoltarea a fost probabil favorizată și de criza acută prin care trece sistemul medical de stat, unde fondurile se termină lunar parcă mai repede ca niciodată, iar serviciile acoperite prin asigurarea publică sunt accesibile doar pentru cei norocoși sau descurcăreți.


„Percepția românilor asupra sistemului medical privat s-a schimbat destul de mult în ultima vreme, tendință influențată și de degradarea sistemului de stat, dar și de nevoia românilor de a beneficia de servicii medicale de o calitate mai bună”, afirmă reprezentații MedLife, cel mai mare operator de servicii medicale private local după cifra de afaceri, cu un rulaj de aproximativ 50 milioane de euro în 2011. Un alt mare operator privat local, Medicover, s-a remarcat în 2012 prin deschiderea în București a unui spital privat în care s-au investit 20 de milioane de euro.
„Spitalul este dispus pe 7 niveluri și are o capacitate de 122 de paturi. Cele mai solicitate specialități au fost Obstetrică-Ginecologie (cazuri chirurgicale complexe din sfera ginecologică, cum ar fi intervenția chirurgicală în cazul tumorilor de mari dimensiuni, cu păstrarea fertilității), Pediatrie, Ortopedie (în propriul Centru de Ortopedie și Traumatologie Sportivă sub îndrumarea medicului Gabriel Dinu) și ORL, cu intervenții inovatoare în domeniul pediatriei – de exemplu amigdalectomia prin coblație”, exemplifică dr. Bogdan Pană, director executiv Spital și Clinici Medicover.

„Pacienții preferă să plătească direct pentru a beneficia de confortul și dotările din privat, precum și de atenția cu care sunt tratați de medici”. Bogdan Pană, director executiv Medicover

Cel mai mare spital privat din țară, cu 290 de paturi, îl are Sanador. Înființat în iunie 2011, spitalul Sanador reprezintă cea mai mare investiție a unui operator medical privat din 2011, de 40 de milioane de euro, și a generat, de asemenea, și cele mai mari venituri dintre spitalele înființate în același an – cinci milioane de euro.
În 2012, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, un alt mare operator privat, și-a consolidat poziția pe piața pentru servicii precum imagistică, laborator, maternitate și pediatrie. „Serviciile de naștere în Regina Maria sunt particularizate în funcție de maternitate (București sau Brașov) și de tipul de naștere: naturală, cezariană sau în apă. În Brașov, prețul unei nașteri începe de la 3.000 de lei pentru nașterea naturală sau în apă și 3.200 lei pentru nașterea prin cezariană. Aceste prețuri includ discountul de la Casa de Sănătate. În București, prețul unei nașteri începe de la 4.900 de lei pentru nașterea naturală și 6.500 lei pentru nașterea prin cezariană sau în apă”, exemplifică reprezentanții rețelei.
Gral Medical, prezent în București, Ploiești, Pitești, Craiova, Focșani oferă consultații și investigatii de specialitate, analize de laborator, spitalizare de zi. Creșterea anuală a cifrei de afaceri a fost de 20%.

SONDAJ: Românii au mai multă grijă de sănătatea lorUn studiu IMAS realizat recent la cererea MedLife arată o schimbare de atitudine în comportamentul românilor în ceea ce privește frecvența vizitelor la medic. Astfel, dacă anul trecut 58% din cei chestionați au afirmat că nu merg la controale anuale de rutină sau merg doar atunci când au probleme, anul acesta, 75% au răspuns că au fost cel puțin o dată sau de mai multe ori la medic, în ultimele 12 luni.

 

MedLife: maternitățile, imagistica și analizele de laborator, cele mai solicitate

Serviciile medicale din portofoliu MedLife care au înregistrat creșterile cele mai mari anul trecut și în 2012 au fost cele din zona de ambulatoriu (toate specialitățile medicale și imagistica), serviciile de laborator, dar și maternitatea.
MedLife are o rețea de trei maternități, în București, Brașov și Arad. În Capitală, există o sală de naștere pe cale naturală și o alta prin cezariană, secție de neonatologie, rezerve cu unul sau două paturi și apartamente unde poate locui și tatăl.

NAŞTERE ACVATICĂ LA BRAŞOV

Maternitatea MedLife Eva Brașov este cea mai mare maternitate privată din sud-vestul României. Are trei săli de naștere, adaptate tipului de naștere (naturală, prin cezariană și în mediul acvatic); secție de neonatologie, bloc operator cu două săli de operație, departament de ATI, precum și 16 rezerve cu câte unul sau două paturi. Maternitatea MedLife Genesys Arad oferă linie de gardă în spital pentru urgențe, A.T.I. și neonatologie, monitorizarea sarcinii (ecografie fetală, diagnostic prenatal, inclusiv genetic).

Deschis în luna mai 2011, în zona Mihai Bravu din Capitală, Delta Hospital are 50 de paturi, plus cinci de terapie intensivă şi patru săli de operaţie. Unitatea a deschis și primul centru de training privat în chirurgia laparoscopică, în urma unei investiții de 300.000 de euro. Acțio­narii sunt doi oameni de afaceri și trei medici plecați din clinici de stat. Spitalul a avut venituri de aproximativ 5 milioane de euro în 2012, din care 8 la sută le-au reprezentat plățile făcute prin sistemul public de asigurări. „Printre specialitățile unde au existat creșteri în acest an au fost chirurgia obezității sau metabolică (pacienții slăbesc și se însănătoșesc), chirurgia laparoscopică (embolizarea fibroamelor, defecte parietale, gen hernie), chirurgia oncologică. 25% dintre pacienți sunt cu patologie ginecologică”, afirmă Alina Ambrozie, director medical. Spitalul se laudă și singurul CT din țară unde pot fi investigate persoanele obeze.
La întrebarea de ce merg românii în spitale private, medicul crede că punctualitatea și amabilitatea ar fi două puncte forte. „Ar trebui să se aprecieze mai mult și actul medical. La noi totul este de unică folosință, infecțiile nosocomiale (intraspitalicești) sunt zero”.

Te-ar interesa si:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel