Categories: Expertul zilei

Octavian Jurma vrea un comandament pentru gestionarea crizei sanitare, similar „comandamentului general militar într-un război”. „Avem o pandemie lăsată să evolueze liber”

Octavian Jurma vrea un comandament pentru gestionarea crizei sanitare, similar „comandamentului general militar într-un război”. „Avem o pandemie lăsată să evolueze liber”.

Cercetătorul Octavian Jurma acuză politizarea pandemiei la toate nivelurile, inclusiv în ceea ce privește predicțiile făcute de Institutul Național de Sănătate Publică. Acesta susține că cifrele sunt corecte politic, dar departe de realitate, constată el.

Octavuan Jurma: „Avem o pandemie lăsată să evolueze liber, aproape fără nicio restricție”

Jurma preconizează că, până la sfârșitul acestei luni, numărul zilnic de infectări cu Covid-19 va ajunge undeva la 4.000.

„Avem o situație în care ne-am asigurat o furtună perfectă. Avem o pandemie lăsată să evolueze liber, aproape fără nicio restricție. Avem o relaxare maximă peste tot. Avem o negare la nivelul clasei politice. Avem o criză politică, avem o reticență foarte mare de a merge la spital în fazele timpurii ale bolii când e ușor de tratat.

În plus, oamenii care nu se duc la spital chiar dacă sunt simptomatici, de obicei nici nu se autoizolează și atunci continuă să se plimbe liber și să răspândească boala.

Al treilea factor care contribuie la această furtună perfectă care mă face să mă tem de un scenariu indian în România, este faptul că nu testăm timpuriu. (…)

Valul uriaș de infectări se va traduce într-un val de panică și de anarhie sanitară. Până la sfârșitul acestei luni numărul zilnic de cazuri va fi de peste 4.000, iar creșterea se va opri, în cel mai fericit scenariu, la 5.000 de cazuri undeva la mijlocul lunii octombrie.

Dacă vom continua în acest ritm și nu se ia nicio măsură, și nu se va lua pentru că suntem paralizați de criza politică și la nivelul deciziilor sanitare, vom avea mai mult de 1.000 de oameni internați la ATI până la sfârșitul acestei luni”, a declarat Jurma, potrivit RFI.

85% din decesele secvențiate se află în continuare în rândul celor nevaccinați

Centrul Național de Supraveghere al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) insistă să susțină că „în acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta”, ceea ce total greșit, consideră Octavian Jurma.

„99% din tulpinile secventiate saptamana trecuta au fost varianta Delta. Tot varianta Delta este singura prezenta in cele 9 decese noi secventiate.

De asemenea Delta e singura tulpina care a produs pana acum in Romania decese intre cei complet vaccinati. Pana acum avem 5 decese produse de Delta in randul celor vaccinati si secventiati, adica 15% din decese. 85% din decesele secventiate se afla in continuare in randul celor nevaccinati.

Incepe sa nu mai fie amuzant faptul ca CNSCBT (CENTRUL NATIONAL de SUPRAVEGHERE si CONTROL al BOLILOR TRANSMISIBILE), o institutie publica in subordinea Ministerului Sanatatii, insista ca:”in acest moment nu exista evidente de transmitere comunitara sustinuta, la nivel national, a variantei Delta.”

Avand in vedere ca toate judetele din Romania se afla intr-o faza de crestere intens accelerata si intens comunitara a numarului de cazuri noi, inseamna ca adevaratii specialisti de la INSP au fost redusi la tacere de catre sefii lor numiti politic.

Nu cred ca aceasta clasificare mai este o eroare si nici nu este o declaratie triviala. Cred ca acesta concluzie este deliberata si motivata exclusiv politic”, a explicat cercetărorul pe pagina sa de Facebook.

Octavian Jurma vrea un comandament pentru gestionarea crizei sanitare, similar „comandamentului general militar într-un război”

Prin urmare, Octavian Jurma consideră oportună formarea unui comandament de gestionare a crizei, independent de autoritatea politică, comandament ce ar urma să rezolve criza sanitară.

„Prin urmare politicienii isi permit sa se certe in timp ce tara arde si pentru ca institutiile responsabile pentru sanatatea publica pun interesul politic inaintea interesului public, ceea ce nu e o surpriza avand in vedere ca si dr. Alexandru Rafila remarca recent nivelul ridicat de politizare a INSP si DSP.

Solutia pe termen scurt este formarea unui comandament independent de gestionare a crizei, similar unui comandament general militar intr-un razboi, astfel incat politicienii sa se poata certa in liniste in timp ce profesionistii in sanatate publica si epidemiologie ar fi rezolvat criza sanitara.

Solutia pe termen lung a fost, este si va ramane depolitizarea tuturor institutiilor aflate in serviciul publicului, dar mai ales in sanatate si educatie care sunt acum sufocate de infestarea politica”, a concluzionat Jurma.

 

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

8 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

9 ore ago

Citeste si: