Din cuprinsul articolului
Octavian Jurma: Vor fi 10.000 – 20.000 de cazuri zilnic. Epidemiologul Octavian Jurma ne sfătuiește să ne pregătim pentru ce este mai rău. Ce va fi…
Epidemiologul Octavian Jurma a tras un semnal de alarmă referitor la pandemia de covid. Astfel, în următoarele săptămâni, România se va confrunta cu mii de cazuri de infectări zilnice cu coronavirus.
Octavian Jurma a vorbit la Antena 3 despre valul 6 de COVID-19 cu care ne confrutăm deja de aproximativ două săptămâni, perioadă în care numărul infectărilor zilnice s-a dublat.
„Din păcate, aşa cum s-a văzut, creşterea care a debutat acum patru săptămâni a continuat şi nu numai atât, dar s-a şi accelerat.
Săptămâna trecută, numărul de cazuri s-a dublat faţă de săptămâna precedentă, iar numărul de internări a crescut în rândul minorilor, a început să crească mai devreme, peste 60% pe săptămână, şi în rândul adulţilor avem, de asemenea, o creştere accentuată.
Asta înseamnă că, dacă pandemia va continua în acelaşi ritm, aşa cum a avertizat şi ministrul Sănătăţii, ne putem aştepta la numerele pe care le-am văzut în valul 5 Omicron din care am ieşit în luna martie, şi săptămâna aceasta, care va debuta,
mă aştept să vedem cazuri în medie de peste 2000 pe zi ceea ce înseamnă că e posibil ca săptămâna viitoare să vedem şi peste 4000 de cazuri pe zi, având în vedere că se trece la raportarea zilnică.
Vârful anunţat, de 10.000 de cazuri, s-ar putea să îl vedem chiar la sfârşitul lunii iulie, ceea ce înseamnă că una din două: fie acesta va fi un vârf sau un platou înalt, cum am mai văzut în 2020, fie de o scădere şi un posibil nou val de toamnă”, a mai explicat Octavian Jurma.
„Dacă vârful va fi timpuriu, la fel cum a fost şi debutul, la sfârşitul lunii iulie ne putem aştepta la un vârf de cazuri confirmate de aproximativ 10.000 de cazuri pe zi. Aceasta ţine cont şi de faptul că rata de testare este mai scăzută în această perioadă, deci detectăm doar unul din zece cazuri.
Din secvenţierile care se fac şi în România, vedem că săptămâna trecută a fost încă o bătălie între versiunea B.A.2 care a dominat sfârşitul valului 5 Omicron şi versiunea B.A.5 care peste tot în Europea produce valul acesta al şaselea.
În România, versiunea B.A.5 este cea dominantă, care este mult mai infecţioasă decât versiunea B.A.2, ocoleşte cu uşurinţă imunitatea dobândită după infectare, dar şi după vaccinare,
lucru care se vede din numărul mare de reinfectări, dar şi de spitalizări în rândul celor vaccinaţi.
În România, foarte puţini oameni şi-au făcut şi a treia doză şi nu ne mai putem considera vaccinaţi dacă avem doar două doze”, a mai explicat epidemiologul.
Totodată, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat când ar trebui să facem doza a patra de vaccin și când va ajunge în România versiunea actualizată a vaccinului.
Mai multe detalii, aici.
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…