Din cuprinsul articolului
Deși varianta Omicron pare să nu afecteze la fel de mult adulții, spre deosebire de valurile precedente, copiii sunt mult mai vulnerabili. Octavian Jurma, epidemiolog, susține că în acest val vor crește cazurile de infectare în rândul copiilor.
Epidemiologul face o scurtă analiză a campaniei de vaccinare anti-COVID desfășurată în România.
Octavian Jurma susține că ținta de 10 milioane de romani vaccinati cu minim o doza s-a mutat in iulie 2023, care o să corespundă valului 7.
„Boosterul si vaccinarea au imblanzit Omicron in tarile vaccinate, la fel cum au imblanzit si Delta si vor imblanzi orice alta varianta sau virus pentru care avem vaccin.
In medie, Marea Britanie a depasit deja varful la aproximativ 6 saptamani de la debutul valului Omicron.
Ma precis a deapsit varful cazurilor si internarilor in randul adultilor. Numarul de cazuri si internari in randul copiilor continua sa creasca alarmant. In graficul de sus avem cazuri + internari, Scotia. In graficul de jos cazuri sub 15 si peste 20 de ani, Anglia.
Pentru adulti Omicron are pregatit si felul 2, BA.2, dar asta e alta discutie…”, precizează epidemiologul.
„Din pacate se adeveresc doua avertismente din decembrie”
„1.) Omicron este un cal troian care a ne amageste ca e un dar de la natura, un „vaccin natural”, ca sa il invitam in casele noastre.
Evident virusul Omicron nu are cum sa fie vaccin pentru ca nu previne nimic, este exact ceea ce incercam sa prevenim prin vaccinare, infectare. Sa il numim vaccin este o insulta la adresa a peste 200 de ani de efort de vaccinare medicala impotriva virusilor.
Asa incat incetati sa mai numiti infectarea vaccinare si vaccinarea infectare. Infectarea e infectare si vaccinarea e anti-infectare.
2.) Omicron odata ajuns in casele noastre spitalizeaza adultii de 2x mai incet decat Delta, dar spitalizeaza copiii de 2x mai repede decat Delta.
Altfel spus, Omicron a devenit populist si cruta adultii in schimbul copiilor. Iar noi il aplaudam si il imbratisam. Dezgustator!
Copiii, dependenți de decizia adulților
La acest stadiu ma intereseaza oricum mult mai putin evolutia in randul adultilor, pentru ca orice persoana adulta care a luat decizia sa nu se vaccineze si-a asumat explicit consecintele pe termen scurt si lung ale infectarii.
Copiii insa sunt complet dependenti de adulti pentru siguranta si bunastarea lor fizica si emotionala. Faptul ca transferam asupra copiilor nota de plata a lasitatii, neputintei si iresponsabilititatii noastre este revoltator. Insa faptul ca transferam asupra copiilor altora pretul pentru confortul si agenda noastra personala este incalificabil.
Adultii care si-au asumat asumat explicit consecintele pe termen scurt si lung ale infectarii, pot si trebuie sa dea socotela daca infectarea rezulta intr-un dezastru pe care aveau obligatia constitutionala sa il impiedice in primul rand in randul copiilor, care nu se pot apara singuri.
In acest context, imi este peste putinta sa inteleg incapatanarea cu care merg autoritatile inainte cu infectarea in masa a copiilor. Indiferenta cum etichetam dublarea saptamanala a numarului de internari in randul copiilor, avem in fata cea mai mare provocare pentru copiii nostri de la inceputul pandemiei, pe care autoritatile o ignora de-a dreptul ostentativ.
Singura aparare pe care o mai avem fata de „vaccinarea naturala” obligatorie care ni se impune, este masca FFP2 si vaccinul preventiv medical.
Din fericire chiar daca internarile sunt mai frecvente, severitatea formei acute de boala este mai scazuta si in randul copiilor fata de Delta.
Prevalenta formelor cronice de long-covid dupa Omicron nu este cunoscuta inca, dar riscul de long-covid este motivul principal pentru care e important sa te vaccinezi si sa iti vaccinezi copilul chiar daca ati trecut prin boala.
Ca de obicei, va recomand sa evitati prima zi de scoala la revenirea din orice forma de vacanta care exacerbeaza interactiunea sociala.
Pana la finalul lunii scolile vor fi decimate de Omicron si cele care mai sunt deschise, vor fi relativ sigure pentru 3-4 luni dupa infectarea in masa.” a dezvăluit Octavian Jurma.