Categories: Expertul zilei

Octavian Jurma preconizează o ÎMBUNĂTĂȚIRE DRAMATICĂ a situației din spitale: „În luna decembrie, vor fi sub 5.000 de cazuri pe zi”

Octavian Jurma preconizează o ÎMBUNĂTĂȚIRE DRAMATICĂ a situației din spitale: „În luna decembrie, vor fi sub 5.000 de cazuri pe zi”.

Pe 12 noiembrie 2021, media mobila la 7 zile a coborat sub pragul de 6,000 de cazuri pe zi pentru prima data de la atingerea varfului valului 4-Delta in 19 octombrie, la peste 18,000 de cazuri pe zi.

În acest context, cercetătorul Octavian Jurma a anunțat că ne apropiem de vârful atins de valul 3 și săptămâna viitoare incidența națională va cobora probabil sub 3.5 la mie”, „care este pragul de sustenabilitate COVID-19 a sistemului medical din România”.

„La doua saptamani dupa depasirea acestui prag situatia in spitale se va imbunatatii dramatic DACA trendul descendent se mentine”, este predictia cercetătorului.

Octavian Jurma: „În luna decembrie, vor fi sub 5.000 de cazuri pe zi ”

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Jurma dezvăluie că strategia autorităților în valul patru al pandemiei a fost de „imunizare de turmă prin infectare”. De asemenea, acesta preconizează că în luna noiembrie, în România va exista o scădere rapidă a numărului de cazuri cu infectări Covid, în contrast cu un număr crerscut de decese.

„Se confirma astfel ipoteza ca in valul 4-Delta statul roman a adoptat o strategie de imunizare de turma prin infectare .

Se confirma si prognoza de la inceputul lunii noiembrie, pe care o reiau aici, avand in vedere ca evolutia s-a conformat intocmai cu „scenariul pesimist de imunizare de turma” pana acum:

Este asadar incontestabil ca ne aflam intr-o faza de scadere accelerata a numarului zilnic de cazuri. In acest ritm vom cobori oficial sub 10,000 de cazuri pe zi inca din aceasta saptamana si sub 5,000 de cazuri pe zi la mijlocul lunii noiembrie.

Coborarea sub pragul de 5,000 de cazuri pe zi este importanta pentru ca este pragul de suportabilitate COVID-19 al spitalelor din Romania. La 2 saptamani dupa coborarea sub acest nivel, deci la finalul lunii noiembrie, situatia in spitale ve deveni suportabila cu mai putin de 1,500 de internari la ATI si numarul de decese va scadea la 200 de decese pe zi.

Inseamna ca luna noiembrie va fi caracterizata de contrastul dintre scaderea rapida a numarui de cazuri noi si dramatismul de spitale si numarul crescut de decese.

Din acest punct de vedere, in luna noiembrie vom avea varful de decese care urmeaza varfului de cazuri din luna octombrie.

Asadar vestea buna este ca pana la inceputul lunii decembrie vom cobora sub 5,000 de cazuri pe zi (3 la mie) si probabil sub 2,500 de cazuri pe zi (1.5 la mie) inainte de sarbatori”, susține cercetătorul.

„Un nou val similar valului 3 nu cred că e posibil până în primăvară”

De asemenea, Octavian Jurma exclude un nou val similar valului 3, cel puțin până în primăvară.

„Prognoza pentru luna decembrie este acum mult mai rezervata pentru ca am pierdut majoritatea factorilor care au asigurat rata rapid descendenta reala.

Astfel:

  • rata de vaccinare cu prima doza a scazut de 4x si nu mai tine pasul cu infectarile reale
  • certificatul verde nu va fi adoptat in timp util pentru a ajuta cu limitarea infectarilor
  • gradul de conformare cu masurile de limitare este in scadere
  • deschiderea scolilor este o masura de relaxare
  • scolile nu s-au deschis in conditii de siguranta suplimentare fata de septembrie
  • implementarea testarii in scoli nu pare sa fie o preocupare serioasa ci tot un pretext

Daca anarhia sanitara se va extinde in continuare, exista un pericol real sa ne impotmolim intr-un platou la o incidenta ridicata de peste 3,000 de cazuri pe zi sau chiar sa revenim pe o panta acendenta in decembrie cel tarziu in ianuarie.

Un nou val similar valului 3 nu cred insa ca e posibil pana in primavara chiar daca vedem o crestere rapida a cazurilor in tarile occidentale care pare a fi debutul valului 5.

In aceste tari are loc mai degraba o recidiva a valului 4-Delta care a fost tinut sub control cu masuri non-farmaceutice (lock-down) pana si-au atins tintele de vaccinare.

La ei acesta este valul nevaccinatilor care la noi este inca in plina desfasurare. Chiar daca o rata de vaccinare de 70-80% din populatie pare mult, aceasta inseamna ca avem 20-30% din populatie susceptibila la infectare. Chiar si in Romania 25% inseamana 5 milioane de persoane. In tari cu populatie de 4x mai mare, populatia susceptibila poate fi mai mare decat intreaga populatie a Romaniei.

Tocmai aici este pericolul de a subestima procentele mici dintr-o populatie mare cand auzi afirmati de genul: „doar: 3% or dintre cei infectati mor”.

Procente mici dintr-o populatie mare pot insemna milioane.

Recidiva infectarilor are loc mai ales in tarile care nu au iesit din carantina sub protectia certificatului verde asa cum a facut Italia si este inca un avertisment extrem de serios (daca mai era nevoi de unul) in privinta pericolului reprezentat de tulpina Delta si mai ales de descendentii sai denumiti generic Delta Plus”, a scris cercetătorul Octavian Jurma.

 

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

25 de minute ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

56 de minute ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

o oră ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

2 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

2 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

3 ore ago

Citeste si: